Μελετημένη και με προσεκτικά βήματα η έξοδος στις αγορές

Μελετημένη και με προσεκτικά βήματα η έξοδος στις αγορές

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα «σίγουρα» θα προσπαθήσει να κινηθεί το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της επανόδου της χώρας στις αγορές για δανεισμό. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στην «Κ» ότι η πρώτη απόπειρα της Ελλάδας δεν θα έχει χαρακτήρα μιας μαζικής και ανοργάνωτης εξόδου στις αγορές, αλλά όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιδιωχθεί η ομολογιακή έκδοση να καλυφθεί στο μεγαλύτερο μέρος της από ιδιωτικές τοποθετήσεις.

Οπως εξηγεί το ίδιο στέλεχος, στόχος της κυβέρνησης παραμένει η έκδοση ομολόγων εντός του 2014 και πιθανότατα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο. Το ποσό δεν θα ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ η διάρκεια του νέου τίτλου θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 7 ετών. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, δήλωσε μέσα στην εβδομάδα ότι η νέα έκδοση θα μπορούσε να είναι 5ετούς διάρκειας και της τάξης του 1,5-2 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες και οι συνθήκες του εγχειρήματος θα καθοριστούν από τώρα μέχρι και τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η έκδοση. Ηδη, τα μηνύματα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι θετικά, με την πλειοψηφία των επενδυτικών κεφαλαίων (funds) να δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση να αναλάβουν το ρίσκο της τοποθέτησης κεφαλαίων στο ελληνικό χρέος.

Η κυβέρνηση, όμως, καλείται να κάμψει τις αντιστάσεις που προβάλουν οι Γερμανοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται θα υποχωρήσουν σταδιακά και για τον λόγο αυτό επικεντρώνονται στη «διαφήμιση» των επιτευγμάτων της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ως δεδομένο ότι τους επόμενους μήνες και με την προοπτική της έκδοσης νέων ομολόγων εντός του έτους, θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις σε επενδυτές του εξωτερικού (road show) και ειδικότερα σε εκείνους που έχουν βάση το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι κατά τη διαδικασία αυτή θα εντοπιστούν οι επενδυτές εκείνοι που δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για το ελληνικό χρέος και θα υπάρξει μία προσπάθεια η πρώτη έκδοση ομολόγων να καλυφθεί ως επί το πλείστον μέσω ιδιωτικών τοποθετήσεων. Δηλαδή, να υπάρχει μία αρχική συμφωνία με ορισμένους ιδιώτες ότι θα αγοράσουν μέρος του ποσού που θα εκδώσει η Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του εγχειρήματος που είναι και το ζητούμενο για την κυβέρνηση, καθώς ο λόγος για τον οποίο έχει αποφασίσει να δανειστεί και πάλι από τις αγορές είναι διπλός:

1. Για να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος. Ωστόσο, το ποσό που σχεδιάζει να αντλήσει το υπουργείο Οικονομικών από τις αγορές δεν είναι ικανό για να χρηματοδοτήσει όλες τις τρύπες του προγράμματος.

2. Για να ξαναβάλει τη χώρα στον χάρτη των αγορών και σταδιακά να χρησιμοποιήσει το εργαλείο αυτό για την ανάκτηση της οικονομικής ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Δηλαδή, κυρίως για πολιτικούς λόγους, καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει «πόντους» από μία τέτοια εξέλιξη.

Πάντως, όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μία εύκολη διαδρομή για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Οι αντιδράσεις από την Ευρωζώνη είναι έντονες, ενώ είναι πολύ πιθανό στην πρώτη απόπειρα της Ελλάδας για δανεισμό από τους επενδυτές, να έχει ρόλο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πλέον δεδομένο ότι η χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των αγορών αλλά αυτή τη φορά με θετικές προοπτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή