«Είχαν την ευκαιρία και την έχασαν, τώρα είναι αργά γι’ αυτούς…»

«Είχαν την ευκαιρία και την έχασαν, τώρα είναι αργά γι’ αυτούς…»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί τα distress funds να ετοιμάζονται να «κατέβουν» στην Ελλάδα με άγριες διαθέσεις αγορών, ωστόσο, το κλίμα που θα βρουν εδώ δεν θα είναι και ιδιαιτέρως δεκτικό για τέτοιου είδους projects. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην «Κ» αναφέρουν ότι στα επιτελεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι διαθέσεις είναι από επιφυλακτικές έως αρνητικές. Με δύο λέξεις, δικαιολογούνται γι’ αυτή τη στάση τους ως εξής: «Αν ήθελαν, πραγματικά, να μπουν στην ελληνική αγορά, έπρεπε να έρθουν πέρυσι και πρόπερσι, που το πρόβλημα ήταν τεράστιο, με καλύτερες προσφορές και να μην εμφανισθούν φέτος, που όλα δείχνουν ότι ξεπερνάμε τον σκόπελο, για να μας δώσουν ό,τι τέλος πάντων έχουν αποφασίσει», εξηγεί κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, το οποίο έχει στην ατζέντα 3 – 4 ραντεβού με διαχειριστές ανάλογων funds για την προσεχή εβδομάδα. Η αίσθηση που επικρατεί αυτή τη στιγμή είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τεσσάρων, από του χρόνου, θα έχουν «καθαρίσει». Εν προκειμένω, όπως υποστηρίζουν, θα βρει εφαρμογή ο κανόνας του «+1 χρόνου». Πώς αναλύεται; Σύμφωνα με τους θιασώτες του, το πρόβλημα στις επισφάλειες φτάνει στην κορύφωσή του 12 μήνες αφού έχει γίνει η μεγαλύτερη καθοδική καμπή. Αν δεχθούμε ότι στην ελληνική περίπτωση αυτή έγινε μέσα στο 2013, τότε θα μεσολαβήσει ένα πολύ δύσκολο 2014, αλλά από το 2015 θα έρθουν οι καλύτερες μέρες.

Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Μπορεί ο μέσος όρος των «κόκκινων» δανείων να διαμορφώθηκε μεταξύ 29% και 30% στο εννεάμηνο και το έτος να έκλεισε πιθανότατα πάνω και από το ψυχολογικό όριο του 30%, ωστόσο ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2013 άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια κόπωσης αυτής της ανοδικής πορείας. Οπερ σημαίνει ότι παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του φαινομένου.

Το λεκτικό σχήμα μπορεί να «ακούγεται» κάπως οξύμωρο, όμως απηχεί την πραγματικότητα 100%. Αν όλα βαδίσουν by the book, στο επόμενο 12μηνο, το συνολικό υπόλοιπο των επισφαλειών θα συνεχίσει να αυξάνεται σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο, ποσοστιαία η αύξηση αυτή θα βαίνει μειούμενη. Κι εκεί προς το τέλος του 2014 με αρχές του 2015 θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Οπερ σημαίνει ότι θα ξεκινήσει αυτό το κρίσιμο υπόλοιπο να μειώνεται. Παράλληλα, θα αυξηθεί, όπως εκτιμάται και από την Τράπεζα της Ελλάδος, η ικανότητα των δανειοληπτών να τακτοποιούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Κατά συνέπεια, τα «κόκκινα» δάνεια θα δεχθούν και νέα πίεση.

Το συμπέρασμα; Τα distress funds έρχονται μάλλον αργά για να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Προσοχή, όμως: ο κανόνας αυτός δεν ισχύει και για τα υπόλοιπα funds (private equity, hedge κ.λπ.). Αυτά, αν θέλουν να επενδύσουν σε χρεωμένες εταιρείες, οι οποίες, ωστόσο, έχουν προοπτικές, ευκαιρίες θα έχουν. Και μάλιστα πολλές και συγκροτημένες. Αυτόν τον σκοπό δεν εξυπηρετούν, άλλωστε, οι ειδικές διευθύνσεις που «στήνονται» στο πλαίσιο των συστημικών τραπεζικών ομίλων;

Εντός των επομένων εβδομάδων, μάλιστα, η Γενική Τράπεζα, του ομίλου Πειραιώς, θα κάνει και σχετικές ανακοινώσεις, όπου θα εξηγεί τα δικά της «πώς» και «γιατί». Αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η σχετική αύξηση κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή