Reuters: Λύση για το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση

Reuters: Λύση για το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα στη βιωσιμότητα του χρέους θα είναι η μείωση του επιτοκίου των διακρατικών δανείων, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters. Αντίθετα, σημαντική θα ήταν η συμβολή μιας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους που θα μείωνε τις ετήσιες δαπάνες του Δημοσίου για την εξυπηρέτησή του. Αυτό σε συνδυασμό με την επίτευξη ανάπτυξης στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει την απάντηση για το ελληνικό χρέος που σήμερα κινείται στα επίπεδα περίπου του 160% του ΑΕΠ. Εξάλλου, το τελευταίο διάστημα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μεγαλύτερη σημασία από το επίπεδο του χρέους έχουν οι όροι εξυπηρέτησής του. Σύμφωνα με την ανάλυση:

1. Εάν το Eurogroup αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια του πρώτου πακέτου στήριξης, προς το μηδέν, η Αθήνα θα έχει όφελος περίπου 264 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Δηλαδή περίπου 3 δισ. ευρώ σωρευτικά έως το 2020 εφόσον το μέτρο ισχύσει αναδρομικά.

2. Μία περαιτέρω μείωση στη συμμετοχή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα με την Ε.Ε., από το 5% στο μηδέν θα έφερνε όφελος μόλις 760 εκατ. ευρώ έως το 2020.

3. Εάν αποφασιζόταν να γίνει μια σημαντική περαιτέρω επιμήκυνση στον χρόνο αποπληρωμής του χρέους θα ήταν μια μεγάλη ανάσα. Κι αυτό γιατί εάν τα 240 δισ. ευρώ που χρωστά η Ελλάδα στην Ε.Ε. αποπληρωθούν σε 30 χρόνια κατά μέσο όρο, όπως ισχύει σήμερα, τότε η χώρα πρέπει να κάνει ετήσιες πληρωμές τοκοχρεολυσίων της τάξης των 8 δισ. ευρώ. Εάν όμως η αποπληρωμή γίνει για παράδειγμα σε 50 χρόνια, κάτι που έχει υπαινιχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, τότε οι ετήσιες πληρωμές περιορίζονται στα 5 δισ. ευρώ. «Αυτό δεν επηρεάζει τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ αλλά καθιστά πολύ ευκολότερη τη διαχείριση του χρέους. Και τελικά αυτό είναι που έχει σημασία» σχολιάζει αναλυτής της Deutsche Bank στο πρακτορείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή