Οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας το 2013

Οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας το 2013

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεταξύ… Τζιμπουτί και Ινδίας κατετάγη η οικονομική ελευθερία της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του αμερικανικού οργανισμού The Heritage Foundation σχετικά με την οικονομική ελευθερία του πλανήτη, η χώρα μας κατετάγη μεταξύ 178 χωρών στην 119η θέση, αμέσως μετά το Τζιμπουτί και πριν από την Ινδία. Και σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας (Ιndex of Economic Freedom) που μας αποδόθηκε, η χώρα κατατάσσεται στην κατηγορία των ανελεύθερων οικονομιών (mostly unfree countries) του πλανήτη.

Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας της Ελλάδας είναι οριακά βελτιωμένος το 2013 σε σχέση με το 2012. Παραμένει ωστόσο ιδιαίτερα χαμηλός τόσο σε επίπεδο πλανήτη, όσο και σε σχέση με τις χώρες-εταίρους μας ή εκείνων που βρίσκονται στη γεωγραφική μας περιοχή, δηλαδή την Ευρώπη. Ο δείκτης οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα μετρήθηκε σε 55,7, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται να υστερεί του μέσου όρου του πλανήτη (60,3), του μέσου όρου της Ευρώπης (67,1) και φυσικά υστερεί του μέσου όρου που εμφανίζουν οι πραγματικά ελεύθερες οικονομίες (84,1). Στην Ευρώπη, η χώρα κατατάσσεται στην 43η θέση μεταξύ 46 χωρών. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν σε επιδόσεις ελευθερίας στην οικονομία τους, η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία. Ακόμη και η Μολδαβία εμφανίζεται στην 42η θέση, ενώ μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. η χώρα βρίσκεται στην 28η θέση.

Η οριακή βελτίωση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα οφείλεται στη βελτίωση των επιμέρους δεικτών ελευθερίας όπως εκείνου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις, τη νομισματική ελευθερία κ.ά. Ταυτόχρονα υπήρξε επιδείνωση άλλων επιμέρους δεικτών, όπως είναι η επιχειρηματική ελευθερία, τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, η ελευθερία από τη διαφθορά κ.ά. Σύμφωνα με τους μελετητές του «The Heritage Foundation», το 2010 η χώρα είχε πετύχει τον υψηλότερο δείκτη οικονομικής ελευθερίας, αλλά στη συνέχεια επιδεινώθηκε καθώς η χώρα απέκτησε (λόγω τρόικας) δημοσιονομική ανελευθερία, ενώ οι δημόσιες δαπάνες περιορίσθηκαν δραστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή