Μετά τις 27 Ιανουαρίου επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα

Μετά τις 27 Ιανουαρίου επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, δεδομένου ότι σε αυτή τη φάση των διαβουλεύσεων δεν διαφαίνονται σημάδια σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών και ενδεχόμενης συμφωνίας.

«Η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από το τέλος του μήνα» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Ολ. Μπαγί, αν και πρόσθεσε πως οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών μας και δεν έχει ληφθεί απόφαση για την ακριβή ημερομηνία επιστροφής. Την ίδια ώρα, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζαν ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, αλλά οι επικεφαλής αναμένονται μετά τις 27 Ιανουαρίου.

Ανέφεραν, δε, ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αποστείλει στην τρόικα και τα τελικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, τα οποία εκτιμούν ότι θα αναδείξουν τη βελτίωση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας, ιδίως στο σκέλος των εσόδων. Εξέλιξη που αναμένεται να αποτελέσει επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της κάλυψης των δημοσιονομικών κενών των ετών 2014 και 2015.

Θέμα το οποίο συνιστά και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στελέχη της τρόικας ανέφεραν στην «Κ» ότι ακόμα είναι «πολύ νωρίς» για να υπάρξει γενικότερη συμφωνία. Με την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας και με ορίζοντα για την επίτευξη συμφωνίας το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για τα εξής θέματα:

1. Δημοσιονομικό κενό 2014. Η κυβέρνηση έχει αποστείλει στην τρόικα προτάσεις για μέτρα ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί το κενό αυτό. Ωστόσο, τα μέτρα δεν έχουν αποτιμηθεί πλήρως από την τρόικα και υπάρχει ακόμα δρόμος για να συγκλίνουν στις εκτιμήσεις τους οικονομικό επιτελείο και τρόικα.

2. Δημοσιονομικό κενό 2015. Σε αντίθεση με το τι συμβαίνει για το κενό του 2014, οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ύψος των απαραίτητων παρεμβάσεων του 2015. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά την «τρύπα» περίπου στο 1 δισ ευρώ, ενώ η τρόικα στα 2 με 3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτής της διαπραγμάτευσης, στόχος είναι να συμφωνηθεί το μέγεθος του κενού και να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση τους τομείς από τους οποίους θα καλυφθεί.

3. Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από φέτος έως το 2016. Η τρόικα δεν κάνει πίσω στην εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, με το οικονομικό επιτελείο να επεξεργάζεται σενάρια που προβλέπουν ακόμα και την εφάπαξ μείωση των εισφορών. Αυτό, επειδή προκύπτει ότι το κόστος για τα Ταμεία και κατ’ επέκταση του προϋπολογισμού από την εφάπαξ μείωση των εισφορών θα είναι μικρότερο (περίπου στα 400-500 εκατ. ευρώ) από ό,τι με τη σταδιακή περιστολή τους (περίπου 850 εκατ. ευρώ).

4. Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει αποστείλει στην τρόικα ένα πρώτο προσχέδιο για το ποιοι είναι αυτοί οι φόροι και ποιοι μπορούν να καταργηθούν. Ομως, το θέμα δεν έχει κλείσει ακόμα.

5. Ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη του κενού που δημιουργεί φέτος η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% αντί αύξησής του στο 23%. Η τρόικα το υπολογίζει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν θεωρεί ότι η τρύπα θα ξεπεράσει τα 107 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τρόπο να καλυφθεί το όποιο κενό συμφωνηθεί.

Εφόσον κλείσουν αυτά τα ζητήματα, στο Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου θα επέλθει συμφωνία με την τρόικα και πιθανότατα θα εγκριθεί διπλή δόση ύψους 8,8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα (3,1 δισ. ευρώ του τελευταίου τριμήνου του 2013 και 5,7 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2014). Ωστόσο, η εκταμίευση μέρους των κεφαλαίων θα συνδεθεί με την υλοποίηση προαπαιτούμενων δράσεων. Επίσης, προς τα τέλη Φεβρουαρίου θα εξετάσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την έγκριση της δικιάς του δόσης που θα είναι τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση της συμφωνίας στα παραπάνω θέματα θα ανοίξει και τον δρόμο για να συζητηθεί το θέμα της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού των ετών 2014 και 2015, που επισήμως εκτιμάται σε 11 δισ. ευρώ, αλλά ανεπισήμως υπολογίζεται σε περίπου 14 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή