Σκληρό πόκερ με την τρόικα για τα ισοδύναμα μέτρα

Σκληρό πόκερ με την τρόικα για τα ισοδύναμα μέτρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αέρα βρίσκονται ακόμα τα ισοδύναμα μέτρα που έχει προτείνει η κυβέρνηση για να καλύψει τα κενά που δημιουργούν οι αποφάσεις της για διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση (13% αντί 23%) και του νέου τρόπου εφαρμογής του ενιαίου φόρου ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα υλοποιηθεί από φέτος.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε χθες πως η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τα ισοδύναμα για τα παραπάνω μέτρα και επιμένει ότι η υστέρηση των εσόδων που προκαλείται από τις αποφάσεις της Ελλάδας είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θεωρεί το οικονομικό επιτελείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα του ΦΠΑ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το κενό ανέρχεται έως και τα 107 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα υποστηρίζει ότι θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ. Για τον ΕΝΦΙΑ υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο ποσοστό εισπραξιμότητας του μέτρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαφορά στους υπολογισμούς των δύο πλευρών είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Πέραν αυτών των δύο μέτρων, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στην τρόικα πακέτο παρεμβάσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε χθες το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος. Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι στο πακέτο αυτό, περιλαμβάνονται και μέτρα προσωρινού χαρακτήρα («one off»), αλλά και μόνιμου χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο πιο πολλά είναι τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2013, τόσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του δημοσιονομικού κενού του 2015.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το κενό του 2015 είναι περίπου 1 δισ. ευρώ, αλλά η τρόικα το υπολογίζει στα 2 με 3 δισ. ευρώ, αναλόγως του ύψους των προσωρινών μέτρων που θα υιοθετηθούν τελικά για το 2014. Ωστόσο, από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν χθες πως έχει έρθει πλέον η ώρα να αποδεχθεί η τρόικα ότι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις τους και τα θετικά αποτελέσματα ήρθαν ταχύτερα του αναμενόμενου.

Στο πλαίσιο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο αναμένουν τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να δείξουν στην τρόικα την καλύτερη του προβλεπόμενου επίδοση. Θεωρούν ότι τα βελτιωμένα αποτελέσματα μπορούν να συμβάλουν τα ελληνικά επιχειρήματα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για αποφυγή κάποιων μέτρων, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν ότι η αποτελεσματικότητα των φορολογικών μηχανισμών διαρκώς βελτιώνεται.

Να σημειωθεί, ότι όλα τα ανοικτά μέτωπα θα συζητηθούν με την τρόικα μετά το Εurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Μέχρι τότε, οι επικεφαλής της τρόικας δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα και η επικοινωνία θα συνεχιστεί σε τεχνικό επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή