ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋποθέσεις για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

proypotheseis-gia-anakampsi-tis-ellinikis-oikonomias-2001743

Συνέπεια και επιμονή στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στην προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί τελικά η ανάκαμψη και η είσοδος της χώρας σε μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία, σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank.

Η τράπεζα αναφέρει μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι η πορεία σταθεροποίησης και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με την επίτευξη μεγαλύτερων του αναμενομένου πλεονασμάτων στο πρωτογενές ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

Κατ’ αρχήν, σταθεροποιήθηκε το οικονομικό κλίμα στη χώρα, με τον σχετικό δείκτη (ESI), που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και ανακοινώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού και στο 4ο 3μηνο 2013 κατά το οποίο οι αφίξεις ξένων τουριστών ήταν αυξημένες κατά 20,2%.

Τρίτον, η ανωτέρω καλή πορεία του τουρισμού συνέβαλε και στην ελαχιστοποίηση της πτώσης της μισθωτής απασχόλησης.

Τέταρτον, στον τομέα της ιδιωτικής κατανάλωσης σημειώνεται ουσιαστική επιβράδυνση της πτώσης του δείκτη όγκου των πωλήσεων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Πέμπτον, συνεχίζεται η πτώση της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας.