ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ζητείται συμβιβασμός με την ΕΚΤ στο ζήτημα του τεστ της BlackRock

ziteitai-symvivasmos-me-tin-ekt-sto-zitima-toy-test-tis-blackrock-2001892

 Μπορεί επισήμως η ελληνική πλευρά να περιμένει την έλευση της τρόικας προκειμένου να «πέσει» στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της έκθεσης της BlackRock για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όμως, στο παρασκήνιο οι διεργασίες, για να βρεθεί μια χρυσή τομή, εξελίσσονται. Μόνο που προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο αμέσως προηγούμενο διάστημα, νέα έγγραφα «ταξίδεψαν» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα είναι και ο τελικός κριτής της υπόθεσης, χωρίς, όμως, να επιφέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτελέσμα. Οπως λένε στην «Κ», πηγές κοντά στο θέμα «έτυχαν απόρριψης». Με βάση την απάντηση αυτή, το πιθανότερο είναι πως επρόκειτο για αναθεωρημένες προτάσεις της έκθεσης που συνέταξε η BlackRock, μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου stress test στα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Νέα επεξεργασία
Ως γνωστόν, η ΕΚΤ χαρακτήρισε τα πρώτα συμπεράσματά της «ήπια» και τα επέστρεψε στην Αθήνα για νέα… επεξεργασία. Αλλες πηγές, που είναι σε θέση να γνωρίζουν βασικά στοιχεία της, επιμένουν ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία στη βάση ενός μετριοπαθούς σεναρίου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Το αρχικό κείμενο έκανε αναγωγές στη βάση του αισιόδοξου, γεγονός το οποίο η ΕΚΤ δεν αποδέχθηκε, υποστηρίζοντας ότι «μια χώρα σε πρόγραμμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο». Στην πραγματικότητα, η προσπάθεια που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή από ελληνικής πλευράς είναι να μην υιοθετηθεί το δυσμενές σενάριο (που θέλει η ΕΚΤ).

Για πολλούς λόγους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει να κάνει με τις μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες του συστήματος που θα δημιουργήσει μια τέτοια εξέλιξη. Ως γνωστόν, οι τελευταίες θα καλυφθούν, στο σύνολό τους, από το περίφημο αποθεματικό «μαξιλάρι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Μόνο που σε αυτό προσβλέπει και το υπουργείο Οικονομικών, για να καλύψει μέρος του χρηματοδοτικού κενού. Αν τα περίπου 9 δισ. ευρώ, για τα οποία γίνεται όλος ο λόγος, πάνε για τις ανάγκες των τραπεζών, τότε τι θα απομείνει γι’ αυτό; Αυτό το ερώτημα, όμως, είναι το τελευταίο που αφορά την ΕΚΤ.

Γιατί έχει κι αυτή τους λόγους της. Από τον ερχόμενο Νοέμβριο αναλαμβάνει η ίδια τους ελέγχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος και, κατά συνέπεια, το θέλει όσο πιο θωρακισμένο γίνεται. Γι’ αυτό και επιμένει στο δυσμενέστερο σενάριο, που θα εξανλτήσει μεν το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ, αλλά θα διασφαλίσει την ίδια από πρόσθετους μελλοντικούς πονοκεφάλους. Γι’ αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση σε κανέναν στην Αθήνα το γεγονός ότι δεν έχουν, προς το παρόν τουλάχιστον, καμία τύχη τα «έγγραφα» που ταξιδεύουν αυτές τις μέρες.

Τις επόμενες μέρες
Οι εξελίξεις, πλέον, μετατίθενται για τις επόμενες μέρες και συγκεκριμένα με την επιστροφή της τρόικας στη χώρα μας. Το τελευταίο μήνυμα που ελήφθη ήταν πως και αυτό το ζήτημα θα εξετασθεί από κοινού με τους ελεγκτές, όταν αυτοί πατήσουν επί ελληνικού εδάφους.

Η αντίδραση θεωρείται μάλλον αναμενόμενη, αν συνυπολογισθεί ότι εμπλέκεται το ΤΧΣ και τα αποθεματικά του κεφάλαια. Η ελληνική πλευρά θεωρεί, παρ’ όλα αυτά, ότι υπάρχουν τα περιθώρια για να βρεθεί μια λύση κοινώς αποδεκτή από όλους. Οπερ σημαίνει να συμφωνήσουν στο μεσαίο σενάριο, σχετικά με την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και στη βάση του να γίνουν όλοι οι υπολογισμοί στο πλαίσιο της έκθεσης της BlackRock. Πόσες πιθανότητες έχει να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση; Η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι στο τέλος «κάτι» θα γίνει. Και προετοιμάζεται, περιμένοντας. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι αυτή η καθυστέρηση επιβαρύνει έτι περαιτέρω ένα ήδη αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται πέριξ του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τα τελευταία νέα, από το συγκεκριμένο μέτωπο, μόνο ευχάριστα δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.

Για παράδειγμα, η καθυστέρηση στην ψήφιση του νόμου που αφορά στο ΤΧΣ και στο καταστατικό λειτουργίας του «πάει» πίσω την αποκρατικοποίηση της Eurobank και χαλάει το καλό επενδυτικό κλίμα, που είχε αρχίσει να καλλιεργείται τους τελευταίους μήνες στις τάξεις των ξένων funds σχετικά με τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, οι δικαστικές εξελίξεις από το μέτωπο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου παίζουν κι αυτές τον ρόλο τους στη διαμόρφωση του γενικού κλίματος και όλοι πλέον περιμένουν τώρα την τρόικα για να βγάλουν κάποια οριστικά συμπεράσματα.