Βουλή: Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης

Βουλή: Πώς φορολογήθηκαν οι τράπεζες λόγω κρίσης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Οι τράπεζες έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και ζητούσε από τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει αν, αντί για μέτρα σε βάρος των χαμηλόμισθων ή χαμηλοσυνταξιούχων, η κυβέρνηση αποφασίσει να φορολογήσει εκτάκτως τις τράπεζες.

Όπως εξηγεί ο κ. Μαυραγάνης, οι τράπεζες, ως ανώνυμες εταιρείες και στα πλαίσια των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας μας, έχουν ήδη φορολογηθεί εκτάκτως με τις διατάξεις:

• του Ν. 3808/2009 (άρθρο 2: έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης στα μεγάλα κέρδη των επιχειρήσεων)

• του Ν. 3845/2010 (άρθρο 5: έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων και ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων)

• του Ν. 3986/2011 (άρθρο 31: τέλος επιτηδεύματος).

Η βουλευτής που είχε απευθύνει την ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών είχε επισημάνει ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν στο εξάμηνο κέρδη 4 δισ. ευρώ περίπου με αυξητική τάση. Στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες απορρόφησαν το 2012 περί το 10% του ΑΕΠ σε πληρωμές τόκων.

Στην Ιρλανδία (που βγήκε από το Μνημόνιο), οι περισσότερες τράπεζες δεν καταγράφουν κέρδη, έχουν απορροφήσει το 6% του ΑΕΠ σε τόκους, ενώ έχουν κληθεί να καταβάλουν ως έκτακτη φορολόγηση 150 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα 2013-2015, με βάση τις καταθέσεις που φιλοξενούν.

Η κ. Κόλλια ανέφερε ότι ανάλογη πολιτική έκτακτης φορολόγησης των τραπεζών λόγω της κρίσης έχει εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Ολλανδία.

Στο απαντητικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών δεν παρέχονται στοιχεία για τα έσοδα από την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή