Χαμηλά ο τζίρος της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων

Χαμηλά ο τζίρος της πρώτης Κυριακής των εκπτώσεων

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από αυξημένη επισκεψιμότητα, αλλά με τον τζίρο να διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα χαρακτηρίστηκε η προχθεσινή ημέρα που τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά, αν και Κυριακή, καθώς ήταν η πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων. Η καλοκαιρία που επικράτησε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σε συνδυασμό με τα αρκετά υψηλά ποσοστά εκπτώσεων, κατά κύριο λόγο στα είδη ένδυσης, είχαν ως αποτέλεσμα να επισκεφθεί πολύς κόσμος τα καταστήματα, μεμονωμένα, καθώς και εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.

Αναφερόμενος στο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου και Κυριακής ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Βασίλης Κορκίδης το χαρακτήρισε ενδιαφέρον. Σε ό,τι αφορά ειδικά τον τζίρο της Κυριακής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, δεν εντυπωσίασε, αφού δεν διέφερε σε πωλήσεις από μια καθημερινή. Ο εμπορικός κόσμος εκτιμά ότι η αγοραστική κίνηση και κυρίως ο τζίρος θα αυξηθούν μετά τις 27 Ιανουαρίου, οπότε θα καταβληθεί ο επόμενος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές εκείνοι που επιλέγουν τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων να κάνουν έρευνα αγοράς και να προβούν σε δαπάνες προς το τέλος της εκπτωτικής περιόδου, προσδοκώντας και σε μεγαλύτερες μειώσεις τιμών.

Συνολικά ο τζίρος των χειμερινών εκπτώσεων αναμένεται να διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ, σε 5 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 5,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 10%. Στις χειμερινές εκπτώσεις του 2013 ο τζίρος είχε μειωθεί κατά 14% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, το 2012 κατά 14,89% σε σύγκριση με το 2011, ενώ το 2011 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση, με τον τζίρο να μειώνεται κατά 17,64% σε σχέση με το 2010.

Ικανοποιημένο από την κίνηση που καταγράφηκε την Κυριακή στα εμπορικά καταστήματα εμφανίζεται και το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς, όπως επισημαίνουν κύκλοι του, οι καταναλωτές επιδοκιμάζουν με την παρουσία τους το μέτρο της κυριακάτικης λειτουργίας, ενώ την ίδια ώρα και μερίδα του εμπορικού κόσμου που αντιδρούσε αναθεωρεί μερικώς τη στάση της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή