21 ελληνικά αεροδρόμια στο στόχαστρο Αργεντινού κροίσου

21 ελληνικά αεροδρόμια στο στόχαστρο Αργεντινού κροίσου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του Αργεντινού δισεκατομμυριούχου Εντουάρντο Γιουρνεκιάν βρίσκεται το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας που είναι σε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Ο Αργεντινός επιχειρηματίας στοχεύει σε επέκταση των δραστηριοτήτων του στη Νότια Ευρώπη και η εταιρεία του Coproration America που συμμετέχει στον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, ενδιαφέρεται για την απόκτηση και των 21 αεροδρομίων που παραχωρούνται προς αξιοποίηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η Corporation America, σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ), είναι ένας από τους επτά ενδιαφερόμενους στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Τα 21 αεροδρόμια που παραχωρούνται σε ιδιώτες έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες αεροδρομίων (Α και Β) και κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί να στοχεύσει είτε σε μία από τις δύο ομάδες, είτε και στις δύο μαζί ομάδες αεροδρομίων. Η Corporation America φαίνεται να ενδιαφέρεται και για τις δύο ομάδες αεροδρομίων, τη δεύτερη επιλογή που προσφέρει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση δεν περιλαμβάνει τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και μερικά πολύ μικρά αεροδρόμια της χώρας.

«Στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε σε Αμερική και Ευρώπη με εστίαση στην περιοχή της Μεσογείου», ανέφερε σε δήλωσή του προς το πρακτορείο Bloomberg από το Νταβός της Ελβετίας ο κ. Μ. Γιουρνεκιάν. Ο τελευταίος είναι ανιψιός του δισεκατομμυριούχου Ε. Γιουρνεκιάν και επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης της εταιρείας στις αγορές του εξωτερικού. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Corporation America έχει αποκτήσει συμμετοχή 23% στο αεροδρόμιο της Πίζας, ενώ τώρα ενδιαφέρεται και για την απόκτηση συμμετοχής στο αεροδρόμιο της Φλωρεντίας. «Είμαστε αποφασισμένοι και επιθετικοί σε όλα τα μέτωπα», είπε προς το Bloomberg ο κ. Μ. Γιουρνεκιάν, προσθέτοντας ότι «η κρίση δημιούργησε πολλές ευκαιρίες». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι επιδίωξη της Corporation America είναι να επενδύει σε επιχειρήσεις (λειτουργούς αεροδρομίων), αποκτώντας ταυτόχρονα τον διοικητικό τους έλεγχο, δηλαδή το μάνατζμεντ.

Για τις δύο ομάδες περιφερειακών αεροδρομίων που τώρα βρίσκονται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ, είχαν ενδιαφερθεί αρχικά 11 επενδυτικά σχήματα. Στη συνέχεια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ταμείο προέκρινε επτά από αυτά να προχωρήσουν στη β΄ φάση του διαγωνισμού, δηλαδή στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Η φάση αυτή ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, αλλά αναμένεται να συμβεί άμεσα. Τόσο η κυβέρνηση όσο και το ΤΑΙΠΕΔ πιέζονται να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Η μέχρι στιγμής καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση, αποδίδονται κυρίως στη διαδικασία διαβούλευσης στην οποία τέθηκαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων (ΥΠΕΚΑ, ΥΠΟΜΕΔΙ, ΥΠΑ κ.λπ.) οι σχετικές συμβάσεις παραχώρησης. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν τη διαχείριση για περίοδο 30-35 χρόνων και θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις περίπου 220 εκατ. ευρώ.

Η Corporation America σήμερα λειτουργεί 51 αεροδρόμια στον κόσμο, εκ των οποίων τα περισσότερα στην Αργεντινή και στη Ν. Αμερική. Εχει έδρα το Μπουένος Αϊρες και κάθε χρόνο έχει έσοδα περίπου 1,2 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή