17,6 εκατ. ευρώ από μίζες θα διατεθούν σε Υγεία και Παιδεία

17,6 εκατ. ευρώ από μίζες θα διατεθούν σε Υγεία και Παιδεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1 δισ. ευρώ εκτιμά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ότι θα καταγραφεί για το 2013, έναντι του στόχου 812 εκατ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014, διευρύνοντας το πακέτο των παροχών που θα μπορέσει να διανείμει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να διακρίνουν άμβλυνση των διαφορών σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2014, αλλά διατήρησή τους για το κενό του 2015.

«Το ακριβές κενό θα φανεί σε επόμενη διαπραγμάτευση και όχι στην τωρινή» υποστήριξε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για το κενό του 2015, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «εμείς δεν αναγνωρίζουμε δημοσιονομικό κενό τώρα για το 2015. Καλυπτόμαστε από τα μέτρα που έχουμε δώσει μέσω του Μεσοπρόθεσμου». Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 κινείται μεταξύ 2 και 3 δισ. ευρώ, ενώ το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το κενό δεν ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Εκτός των διαφωνιών επί των δημοσιονομικών, η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση της συντριπτικής πλειονότητας των προτάσεων αυτών και η τρόικα αναμένει τις σχετικές διατάξεις. Με αυτά τα δεδομένα συνεχίζονται οι εξ αποστάσεως συζητήσεις και το κλιμάκιο της τρόικας ενδέχεται να επιστρέψει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν και ακόμα δεν είναι τίποτα βέβαιο.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε δύσκολη κατάσταση και ότι έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο. Σε συνέντευξή του στο CNN και ερωτηθείς για το εάν θα απαιτηθεί νέο πακέτο για την Ελλάδα, υποστήριξε ότι εάν κριθεί απαραίτητο «θα το εξετάσουμε και θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θα αποφασίσουμε εκ των προτέρων» γι’ αυτό το θέμα.

Πέραν αυτών και έως ότου επικυρωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από την Eurostat για να ανακοινωθούν οι παροχές της κυβέρνησης, χθες τρεις υπουργοί αποφάσισαν πώς θα διανείμουν τα έως τώρα έσοδα του κράτους από τις εγκληματικές ενέργειες (μίζες), που ανέρχονται σε 17,6 εκατ. ευρώ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, αποφασίστηκε να διατεθούν περίπου 13 εκατ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη του κόστους χειρουργικών επεμβάσεων ανασφάλιστων πολιτών. Τα υπόλοιπα περίπου 4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην Παιδεία για την κάλυψη δαπανών στέγασης 3.000 φοιτητών με εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών σε τυφλούς μαθητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή