Αυξήθηκαν κατά 2 δισ. οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο

Αυξήθηκαν κατά 2 δισ. οι καταθέσεις στις τράπεζες τον Δεκέμβριο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική βελτίωση κατά περίπου 2 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι καταθέσεις των εγχώριων τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις στο τέλος Δεκεμβρίου ανήλθαν στα 163,25 δισ. ευρώ έναντι 161,04 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο (+1,37%).

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η σημαντική αυτή ενίσχυση οφείλεται περισσότερο σε εποχικούς παράγοντες, παρά σε κάποια γενικότερη τάση επιστροφής καταθέσεων. Σημειώνεται ότι σε ετήσια βάση το 2013 οι καταθέσεις ενισχύθηκαν κατά 1,1% μεταβολή που αποτυπώνει τη διστακτικότητα των πολιτών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι η σημερινή κατάσταση ρευστότητας απέχει ακόμα πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητική. Οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί μόλις κατά 15 δισ. ευρώ από το ναδίρ του Ιουνίου του 2012, όταν η διπλή εκλογική αναμέτρηση οδήγησε τις καταθέσεις στα 150,58 δισ. ευρώ (το χαμηλότερο επίπεδο από το 2005) ωστόσο παραμένουν καθηλωμένες, κατά 75 δισ. ευρώ χαμηλότερα, από τα προ κρίσης επίπεδα. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2009 οι καταθέσεις νοικοκυριών – επιχειρήσεων είχαν διαμορφωθεί στα 237,5 δισ. ευρώ.

Ο τερματισμός των εκροών και η μικρή αύξηση των καταθέσεων αποτελούν σίγουρα ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ωστόσο πρόκειται μόνο για τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. Τονίζουν ότι για να δούμε ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας, η οποία θα μπορέσει να μεταδοθεί και στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να σημειωθεί σημαντική ενίσχυση της καταθετικής βάσης. Πάντως σε πρόσφατη ανάλυσή της η JP Morgan εκτίμησε ότι τα επόμενα χρόνια οι καταθέσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 30 δισ. ευρώ.

Οπως εκτιμούν τράπεζες για να δούμε ουσιαστική επιστροφή καταθέσεων θα πρέπει να εκλείψουν οι παράγοντες που τροφοδοτούν και συντηρούν την αβεβαιότητα, όπως ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας ή «κουρέματος» των καταθέσεων, και να επιστρέψει η οικονομία σε ανοδική πορεία. Η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης όχι μόνο θα εξαλείψει τις εστίες ανησυχίας αλλά θα οδηγήσει στην αύξηση του εισοδήματος και κατ’ επέκταση των αποταμιεύσεων. Μέχρι στιγμής πάντως αυτό δεν έχει συμβεί. Η ανακούφιση μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές του 2012 οδήγησε σε επιστροφή καταθέσεων αλλά γρήγορα η τάση αυτή εξασθένησε. Από το ναδίρ του Ιουνίου 2012 οι καταθέσεις σταδιακά ανήλθαν στα 164,14 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013 ωστόσο στη συνέχεια ακολούθησαν μια φθίνουσα πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή