Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτώση, ύστερα από άνοδο τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013, παρουσίασε κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της Nielsen, ο δείκτης στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 3 μονάδες, φτάνοντας τις 45 μονάδες. Οι Ελληνες καταναλωτές εμφανίζονται να είναι οι δεύτεροι πιο απαισιόδοξοι μεταξύ των πολιτών σε 60 χώρες με πλέον απαισιόδοξους (στις 44 μονάδες) να είναι οι Πορτογάλοι, οι Σλοβένοι, οι Κροάτες και οι Ιταλοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 9 από τις 10 χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη παγκοσμίως ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης.

Η μείωση του δείκτη στην Ελλάδα φανερώνει, όπως επισημαίνει η Nielsen, ότι δεν έχει μεταβληθεί σχεδόν καθόλου η ανησυχία των Ελλήνων για την εργασιακή τους ασφάλεια, καθώς και για την οικονομία, με τα δύο αυτά ζητήματα να παραμένουν οι μεγαλύτερες ανησυχίες τους σε ποσοστό 47% και 32% αντιστοίχως. Επιπλέον, οχτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η χώρα θα παραμείνει σε ύφεση τουλάχιστον και το τρέχον έτος.

Πάνω από το 1/3 των καταναλωτών (36%) δήλωσε ότι μετά την κάλυψη των βασικών του αναγκών δεν έχει άλλο διαθέσιμο εισόδημα, ποσοστό αυξημένο κατά δύο μονάδες σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2013. Σε όσους πάντως περισσεύουν κάποια χρήματα τα διαθέτουν κατά κύριο λόγο (31%) για την αποπληρωμή δανείων, ενώ ένας στους πέντε προχωρά σε αποταμίευση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, 80%, οι καταναλωτές στην Ελλάδα αγοράζουν πλέον φθηνότερα προϊόντα για να εξοικονομήσουν χρήματα, ενώ έχουν περιορίσει τη διασκέδαση εκτός σπιτιού σε ποσοστό 74%. Η οικονομική κρίση, πάντως, φαίνεται ότι προκαλεί μόνιμες αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, καθώς τέσσερις στους δέκα απάντησαν ότι θα συνεχίσουν να επιλέγουν φθηνότερα προϊόντα, ακόμη και όταν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή