Πληθαίνουν τα μηνύματα ότι η Ευρωζώνη προετοιμάζει μια ακόμη κίνηση στήριξης της Ελλάδας που θα εκδηλωθεί πριν και μετά τις ευρωεκλογές. Μετά το δημοσίευμα του Spiegel για ένα πακέτο χρηματοδότησης, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι το επικρατέστερο σενάριο για την ελάφρυνση του χρέους είναι η επιμήκυνση όλων των δανείων από την Ευρωζώνη (διμερή ή GLF και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης – EFSF) στα 50 έτη και η μείωση του επιτοκίου των πρώτων δανείων κατά 0,50%, ενώ ταυτόχρονα θα διατεθούν νέα δάνεια 13-15 δισ ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών του ελληνικού προγράμματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση διευκολύνει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εμφανίσει σημαντική δημοσιονομική πρόοδο, με το πρωτογενές πλεόνασμα να ξεπερνάει τα 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, θα βρεθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη όπου θα παρουσιάσει σε στελέχη τραπεζών, αλλά κυρίως στην διοίκηση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας -που είναι σταθερά επιφυλακτική στη στήριξη των «κακών παιδιών» της Ευρωζώνης- όλα τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας και τις εναλλακτικές λύσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό που προτείνει η Ελλάδα.
Οι εξελίξεις αυτές βοηθούν τη χώρα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Αν και ακόμα δεν υπάρχει κάποια οριστική απόφαση για το πώς θα ελαφρυνθεί το χρέος, τα σενάρια για τη διαχείρισή του δείχνουν ότι υπάρχει πρόθεση από την Ευρωζώνη να επιμηκύνει τις λήξεις των δανείων που έχει διαθέσει στα 50 χρόνια, από 30 έτη που είναι σήμερα. Παράλληλα, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν και σε μία νέα περικοπή του επιτοκίου των δανείων GLF κατά 0,50%.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι πρόκειται για ιδέες που έχουν «πέσει εδώ και κάποιους μήνες στο τραπέζι των συζητήσεων», όμως πρόσθεταν πως αν δεν κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας δεν μπορεί να αποφασιστεί κάτι τέτοιο (στελέχη της τρόικας ανέφεραν πως σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το Eurogroup του Μαρτίου (10/3) που σημαίνει ότι η τρόικα θα πρέπει να έρθει στην χώρα μας μετά τις 17 Φεβρουαρίου). Στο ίδιο πλαίσιο, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε χθες στην «Κ» ότι πολλές συζητήσεις για την επέκταση του δανεισμού ακόμα και στα δάνεια του EFSF έχουν γίνει στο παρελθόν, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.
Οπως αναφέρουν στην «Κ» αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου το όφελος από τέτοιες αποφάσεις δεν είναι τόσο οικονομικό. Το μεγαλύτερο όφελος είναι σε επίπεδο διαχείρισης του ελληνικού χρέους σε βάθος χρόνου και κατ’ επέκταση στην προσέλκυση επενδυτών στην ελληνική αγορά ομολόγων. Εκτιμάται, δε, ότι μία τέτοια απόφαση για τα επιτόκια και το χρόνο αποπληρωμής των δανείων θα βοηθούσε στη διαμόρφωση θετικών ειδήσεων για την Ελλάδα που θα της επιτρέψουν την γρήγορη επιστροφή στις αγορές.
Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από τέτοιες αποφάσεις είναι τα εξής:
1. Από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων. Μέχρι το 2022 το όφελος θα είναι πολύ μικρό. Και αυτό γιατί η αποπληρωμή των διμερών δανείων (GLF) ύψους 53 δισ ευρώ ξεκινάει από το 2020, ενώ των δανείων από το EFSF ύψους 144,6 δισ ευρώ (έως σήμερα) από το 2023 και μετά. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον η 30ετης διάρκεια των δανείων μετατραπεί σε 50ετης, τότε οι ετήσιες ανάγκες αναχρηματοδότησης του ελληνικού χρέους από το 2023 και μετά θα υποχωρήσει κατά περίπου 4 δισ ευρώ.
Να σημειωθεί, όμως, ότι η διευκόλυνση αυτή θα μοιραστεί στα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, συνολικά το ετήσιο κόστος αποπληρωμής του ελληνικού χρέους θα είναι μικρότερο και κατ’ επέκταση το ρίσκο για τους επενδυτές θα μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η απόφασή τους για αγορά ελληνικών ομολόγων.
2. Από την μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων κατά 0,50% εκτιμάται ότι σε βάθος δεκαετίας ο προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί από δαπάνες για τόκους περίπου 2,5 – 3 δισ ευρώ. Στα δάνεια των 53 δισ ευρώ το επιτόκιο που καταβάλει η Ελλάδα σήμερα είναι Euribor 3μηνο συν 0,50% (περίπου 0,80%).
Εάν μειωθεί κατά 0,50% το όφελος θα είναι περίπου 270 εκατ. ευρώ ετησίως. Σε ότι αφορά τα δάνεια από το EFSF, δεν υπάρχουν περιθώρια περικοπής των επιτοκίων, αφού η Ελλάδα καταβάλει επιτόκιο ίσο με εκείνο που δανείζεται το ίδιο το EFSF.