Στο 24-26% το «κούρεμα» τιμών στα φωτοβολταϊκά

Στο 24-26% το «κούρεμα» τιμών στα φωτοβολταϊκά

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κλείσει οριστικά κατά πάσα πιθανότητα η συμφωνία για το «new deal» των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτή θα στηρίζεται σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση των τραπεζών, που προβλέπει την εφάπαξ παραίτηση των παραγωγών φωτοβολταϊκών από τις ανεξόφλητες οφειλές ενός τετραμήνου, που θα επιτρέψει τον περιορισμό του «κουρέματος» στις ταρίφες σε ποσοστό της τάξεως του 24-26% έναντι του αρχικού 40-45%, που σχεδίαζε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με τις τράπεζες, καθιστά τις επενδύσεις μη βιώσιμες και μετατρέπει τα δάνεια σε «κόκκινα». Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες εμφανίζονται ανοιχτές στο θέμα της κατά περίπτωση μείωσης των δανείων. Το «new deal» διευρύνεται σε όλες τις κατηγορίες ΑΠΕ και όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά πάρκα και κατά πάσα πιθανότητα θα συμπεριλάβει και τα οικιακά φωτοβολταϊκά που είχαν εξαιρεθεί.

Στα βασικά της σημεία, η συμφωνία φέρεται να έκλεισε χθες στη συνάντηση του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Αυτή αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών σήμερα και την ερχόμενη εβδομάδα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να κατατεθεί στη συνέχεια με τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΚΑ θα εξαντλήσει τα περιθώρια για συμφωνία μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση από 1ης Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί η απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για αυξήσεις στο τέλος ΑΠΕ ύψους 98%, που μεταφράζονται σε σημαντική επιβάρυνση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κλείσιμο του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αποτελεί και δέσμευση της χώρας έναντι της τρόικας με πρόβλεψη για το τέλος του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή