Σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης

Σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 3,7% διαμορφώθηκε η ύφεση το 2013, επίδοση η οποία είναι καλύτερη του αναμενομένου. Στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ακόμη υπάρχει δρόμος για να κλείσει οριστικά ο 6ετής κύκλος της ύφεσης, που έχει οδηγήσει στη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το τέταρτο τρίμηνο του 2013 η ύφεση επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 2,6% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012. Βάσει αυτού του αποτελέσματος, συνολικά για το 2013 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,7%, όταν ο αναθεωρημένος στόχος προέβλεπε ύφεση 4% και ο αρχικός στόχος ανέβαζε την ύφεση στο 4,2%.

«Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής», ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σημείωσε πως «η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες». Συμπλήρωσε, δε, ότι η εν λόγω εξέλιξη «υποδηλώνει ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως άλλωστε έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014».

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 και σε σταθερές τιμές το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα 39,6 δισ. ευρώ, από 40,7 δισ. ευρώ που ήταν στο ίδιο διάστημα του 2012 και 43,5 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2013. Η σταδιακή αποκλιμάκωση της ύφεσης σε ετήσια βάση αποδίδεται κυρίως στη βελτίωση του τουριστικού κλάδου, του λιανεμπορίου και της οικοδομής. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι συνολικά το ΑΕΠ σε τρέχουσες ονομαστικές τιμές διαμορφώθηκε το 2013 στα 181,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 182,9 δισ. ευρώ. Επίσης, τα 39,6 δισ. ευρώ του τετάρτου τριμήνου του 2013 αποτελούν τη χειρότερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε τέταρτο τρίμηνο από το 2000 (39,9 δισ. ευρώ), ενώ στον αντίποδα η καλύτερη επίδοση ήταν στο τέταρτο τρίμηνο του 2007, με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 53 δισ. ευρώ.

Αν και τα προσωρινά αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα ανακοινωθούν στις 11 Μαρτίου, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας. Και την πρόβλεψη αυτή τη στηρίζουν στους θετικούς πρόδρομους δείκτες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

1. Το λιανικό εμπόριο, με τον όγκο των πωλήσεων να αυξάνεται κατά 2,9% τον Νοέμβριο του 2013 έναντι του Νοεμβρίου του 2012 για πρώτη φορά μετά 44 μήνες.

2. Ο όγκος της οικοδομικής δραστηριότητας, που αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 89% τον Νοέμβριο του 2013.

3. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων, που αυξήθηκαν κατά 18% τον Ιανουάριο του 2014 σε σύγκριση με τον ίδιο περυσινό μήνα.

4. Ο δείκτης PMI, που τον Ιανουάριο για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 50 μονάδες από τον Αύγουστο του 2009, γεγονός που αναδεικνύει τη σταδιακή αναθέρμανση της παραγωγής στην ελληνική οικονομία.

5. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 κατά 3,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή