Αύξηση 14,7% στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιανουάριο

Αύξηση 14,7% στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Ιανουάριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή άνοδος της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης στα αεροδρόμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης οδήγησε σε σημαντική αύξηση των συνολικών αφίξεων από το εξωτερικό τον πρώτο μήνα του έτους για τον ελληνικό προορισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ», οι αφίξεις από το εξωτερικό για τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 14,7% φθάνοντας σε 308.726 έναντι 269.266 τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ειδικότερα, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκαν κατά 12,4% και στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κατά 17,9%. Να σημειωθεί ότι το 2013 που αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό οι αφίξεις τον Ιανουάριο είχαν εμφανίσει πτώση κατά 12,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Τα πρώτα στοιχεία της κίνησης αποτελούν προάγγελο θετικών εξελίξεων για τον ελληνικό προορισμό και τη φετινή χρονιά. Ηδη, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκτιμήσει ότι θα κινηθούν ανοδικά τόσο οι αφίξεις όσο και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τη Γερμανία, πρώτη αγορά άντλησης επισκεπτών για τη χώρα μας, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέχρι στιγμής αύξηση των κρατήσεων σε διψήφιο ποσοστό συγκριτικά με πέρυσι. Την προσεχή εβδομάδα η τουριστική ηγεσία, φορείς και επιχειρηματίες θα επισκεφθούν το Βερολίνο στο πλαίσιο της ΙΤΒ που είναι η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο προκειμένου να έχουν επαφές με εκπροσώπους Τour Operators και άλλους τουριστικούς παράγοντες της γερμανικής αγοράς. Στην έκθεση που θα λάβει χώρα από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου θα συμμετέχουν περισσότερες από 180 χώρες.

Στο μεταξύ, η τουριστική χρονιά στην Ελλάδα ξεκίνησε καλύτερα και σε σχέση με τους άμεσα ανταγωνιστικούς προορισμούς. Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία τον Ιανουάριο αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 1.146.815 σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Οι αφίξεις από τη Ρωσία και τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 13,5% και 3,9% ενώ από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 4,2%. Αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη αύξηση σε ποσοστό 30,6% που κατέγραψαν τον περασμένο μήνα οι αφίξεις από την Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα. Στην Ισπανία ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 12,3% ξεπερνώντας τα 3 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Ινστιτούτου με στατιστικά για τον τουρισμό ΙΕΤ. Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 9,2%, από τη Γαλλία κατά 19,5% από τη Γερμανία κατά 8,5% και από τη Ρωσία κατά 14,4%. Στην Κύπρο οι αφίξεις τον Ιανουάριο μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, φθάνοντας σε 40.675 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε η συλλογή των στοιχείων για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά την περυσινή χρονιά τόσο στην Ελλάδα όσο και στους, άμεσα, ανταγωνιστικούς προορισμούς. Από τη σύγκριση φαίνεται ότι η χώρα μας πέραν των υψηλών επιδόσεων σε επίπεδο αφίξεων, αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» και σε ποσοστό αύξησης των εισπράξεων μεταξύ των ανταγωνιστικών προορισμών. Ετσι, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14,9% αγγίζοντας τα 12 δισ. ευρώ, στην Ισπανία κατά 9,6% ξεπερνώντας τα 59 δισ. ευρώ ενώ στην Τουρκία οι εισπράξεις (μόνο από τους ξένους τουρίστες) αυξήθηκαν κατά 13% φθάνοντας σε 25,3 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή