Τουρισμός: νέα ρεκόρ το 2014 στις αφίξεις και στις εισπράξεις

Τουρισμός: νέα ρεκόρ το 2014 στις αφίξεις και στις εισπράξεις

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα ρεκόρ θα καταγράψει φέτος ο εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στο Bloomberg o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, εκτιμώντας ότι οι αφίξεις θα φθάσουν τα 18,5 εκατ. και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τα 13 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της δυναμικής που εμφανίζει φέτος ο ελληνικός προορισμός είναι το αποτέλεσμα πρόσφατης έρευνας από την GfK που δείχνει αύξηση κατά 52% του τζίρου των κρατήσεων σε γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία για ελληνικούς προορισμούς το προσεχές καλοκαίρι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Εξάλλου, ο κ. Ανδρεάδης δήλωσε ότι η μείωση κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιουλίου, εφόσον τελικά υλοποιηθεί, θα αποτελέσει μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού σε συνέχεια της μείωσης του ΦΠΑ της εστίασης στο 13%. Σε συνδυασμό με τη νέα αύξηση της τουριστικής ζήτησης από το εξωτερικό και τη διαφαινόμενη μικρή βελτίωση των μεγεθών του εσωτερικού τουρισμού, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι ο κλάδος μπορεί να δημιουργήσει, άμεσα και έμμεσα, εντός του έτους συνολικά 50.000 νέες μόνιμες και εποχικές θέσεις εργασίας.

Στο μεταξύ, σε διψήφιο κατά μέσο όρο ποσοστό αύξησης κινούνται, φέτος, οι κρατήσεις στα καταλύματα των περισσότερων νησιών που βρίσκονται στην ευθύνη της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας του συνεδρίου της σειράς IMIC με αντικείμενο «Αντιμετωπίζοντας με επιτυχία την εποχικότητα στον τουρισμό: Από τη θεωρία στην πράξη», που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα. Η Περιφέρεια έχει σχεδιάσει στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 να διαθέσει για την τουριστική προβολή του Νοτίου Αιγαίου περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Το 2014, όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης κ. Ελευθερία Φτακλάκη, έχει χαρακτηρισθεί έτος Πολιτισμού στο Νότιο Αιγαίο, ενώ έχει ζητηθεί από τους τοπικούς παράγοντες των νησιών να αναπτύξουν ειδικές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό η Σαντορίνη έχει χαρακτηρίσει το 2014 «Ετος Φωτογραφίας και Κινηματογραφίας» και η πρώτη σχετική εκδήλωση στο νησί έχει προγραμματισθεί για τις 30 Μαρτίου. Ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος, ανέφερε στην «Κ» ότι οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για τη φετινή σεζόν στη Σαντορίνη παρουσιάζουν αύξηση κατά 15%.

Σε ό,τι αφορά τη Ρόδο, οι κρατήσεις κινούνται έντονα ανοδικά, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντα Καραγιάννη, χωρίς όμως να ακολουθούν με τους ίδιους ρυθμούς τα έσοδα των ξενοδοχείων. Επίσης, η κ. Καραγιάννη υπογράμμισε την έλλειψη ρευστότητας των ξενοδοχείων, προσθέτοντας ότι το κενό της χρηματοδότησης κάλυψαν οι tour operators, οι οποίοι για τον ξενοδοχειακό κλάδο παίζουν τον ρόλο των τραπεζών. Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γιώργος Τσακίρης, επισήμανε, στο μέτωπο των δράσεων για την επιμήκυνση της περιόδου, το επιτυχημένο παράδειγμα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη θεσμοθέτηση σε διάστημα ενός έτους του ιατρικού τουρισμού.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλέξανδρος Λαμνίδης, απαρίθμησε τα νέα προϊόντα που μπορούν να αναπτυχθούν ανά γεωγραφικό τουριστικό προορισμό σε περιόδους μη αιχμής της σεζόν, δηλαδή από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Ως ενδεικτικό στοιχείο της εποχικότητας του ελληνικού προορισμού σημείωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους πραγματοποιείται ποσοστό μόλις 2% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων, ενώ σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Τουρκία το εν λόγω ποσοστό φθάνει σε 15%, 14% και 12% αντίστοιχα. Ο κ. Αλέξανδρος Αγγελόπουλος από την ξενοδοχειακή αλυσίδα Aldemar Resorts κατέθεσε τις προτάσεις του για επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τον ρόλο που μπορούν να παίξουν προς αυτή την κατεύθυνση για τους ελληνικούς προορισμούς η αεροπορική, ακτοπλοϊκή, οδική και σιδηροδρομική διασύνδεση. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών, Γιώργος Μπρούλιας, μεταφέροντας μήνυμα του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, εκτίμησε ότι το 2014 ξεκινά με θετικές εκτιμήσεις για την τουριστική οικονομία της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή