Σταδιακή επιστροφή στις αγορές προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας

Σταδιακή επιστροφή στις αγορές προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές προανήγγειλε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής, δίνοντας ως παράδειγμα την έκδοση ενός νέου 5ετούς ομολόγου. Την ίδια ώρα, ο επενδυτικός οίκος Nomura διαμόρφωσε 3 σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και τη χρηματοδότησή της, σύμφωνα με τα οποία οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας μπορούν να κινηθούν από 13 δισ. ευρώ έως 28 δισ. ευρώ.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως το υπ. Οικονομικών στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά ομολόγων, ακόμα και μέσω ανταλλαγής ομολόγων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει και μία σειρά από άλλες κινήσεις διαχείρισης του χαρτοφυλακίου των υφιστάμενων εκδόσεων για τη δημιουργία «ρευστότητας» και την περαιτέρω πτώση του κόστους δανεισμού, με απώτερο στόχο τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «η σταδιακή επιστροφή στις αγορές με έκδοση τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας (π.χ. 5ετών) και με επαρκή «ρευστότητα» θα συμβάλλει συνολικά στην πτώση των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων, των ελληνικών τίτλων και των τίτλων στη διατραπεζική αγορά, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις πλέον να μπορούν δανείζονται με εύλογο κόστος».

Τα 3 σενάρια της Nomura

Από την πλευρά της, η Nomura διαμόρφωσε τρία διαφορετικά σενάρια για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας τα οποία λαμβάνουν ως δεδομένο ότι θα επιτευχθεί το 50% του στόχου των αποκρατικοποιήσεων:

1. Πλήρης έξοδος στις αγορές χωρίς κανένα νέο δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην περίπτωση αυτή η χρηματοδότηση των 9 δισ. ευρώ που θα λάμβανε από το ΔΝΤ την περίοδο 2015-2016 θα πρέπει να αντικατασταθεί. Η Ελλάδα θα πρέπει να αντλήσει από τις αγορές 26 δισ. ευρώ έως το 2018 και να αξιοποιήσει άλλα 2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του κράτους. Συνολικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί 28 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Νomura αναφέρει ότι η χώρα θα παραμείνει υπό παρακολούθηση μέχρι να αποπληρωθεί το 75% των δανείων του EFSF (μέση διάρκεια ωρίμανσης των δανείων στα 30 έτη) και θα υπόκειται σε εξαμηνιαίους ελέγχους από Ε.Ε. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ η Κομισιόν θα μπορεί να συστήσει στη χώρα να λάβει διορθωτικά μέτρα.

2. Μερική έξοδος στις αγορές. Ο οίκος λαμβάνει ως δεδομένο ότι αν υποθέσουμε ότι η χώρα βρεθεί εκτός του προγράμματος του ΔΝΤ στο τέλος του 2014 και τα 9 δισ. θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλες πηγές. Ομως, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα «προληπτικής χρηματοδότησης» από την Ευρωζώνη, μέσω του οποίου θα είναι διαθέσιμα 17 δισ. ευρώ έως το 2018 και ταυτόχρονα στην ίδια περίοδο θα απαιτηθούν άλλα 6 δισ. ευρώ από τις αγορές. Μαζί με τα 2 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του κράτους οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας ανέρχονται στα 25 δισ. ευρώ. Πάντως, υπό αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα υπόκειται σε τριμηνιαίους ελέγχους, ενώ πριν από την παροχή της νέας πιστωτικής γραμμής θα πρέπει να ισορροπήσουν θέματα όπως η ικανότητα της χώρας να έχει πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια.

3. Καμία έξοδος στις αγορές. Στο σενάριο αυτό η Ελλάδα παραμένει στο πρόγραμμα του ΔΝΤ έως το 2016 και παράλληλα λαμβάνει νέα βοήθεια μέσω ESM ύψους 14 δισ. ευρώ. Οι ανάγκες χρηματοδότησης θα είναι ελάχιστες και συνολικά έως το 2015 θα φθάσουν στα 13 δισ. ευρώ (δεδομένου ότι θα χρησιμοποιηθεί και το αποθεματικό του κράτους). Ομως, θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας που θα ακολουθήσει το ίδιο μοτίβο με το τρέχον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή