Χωρίς επιπλέον μέτρα κλείνει το κενό του 2014

Χωρίς επιπλέον μέτρα κλείνει το κενό του 2014

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κυβέρνηση να καλείται πλέον να λάβει δύσκολες πολιτικές αποφάσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει κλείσει διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Και μάλιστα, ξεκαθαρίζουν ότι έκλεισε χωρίς να απαιτείται η λήψη νέων μέτρων.

Ωστόσο, τώρα αναζητούνται οι περιοχές από τις οποίες θα διασφαλιστεί η κάλυψη του κενού του 2015, ενώ το άλλο θέμα επί των δημοσιονομικών εξελίξεων είναι η ολοκλήρωση της συζήτησης για τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Η συγκεκριμένη συζήτηση θα διαρκέσει, δεδομένου ότι ακόμα υπάρχει ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δύο πλευρών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού έως το τέλος Φεβρουαρίου (μέρος των οποίων εγγράφεται στο 2013). Μέχρι το τέλος του μήνα το οικονομικό επιτελείο θα έχει εικόνα για το πώς κινήθηκαν και τα μεγέθη της γενικής κυβέρνησης, ώστε να διαμορφωθεί σαφής εικόνα για ολόκληρο τον προϋπολογισμό του 2013.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι η τρόικα δεν συμφωνεί με την αλόγιστη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος και ειδικά πριν από τις ευρωεκλογές και τις αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του δημοσίου χρέους. Μάλιστα, η τρόικα φέρεται να πιέζει προς την κατεύθυνση της διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος για την καταπολέμηση της φτώχειας και την στήριξη ομάδων του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Σε ότι αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν ξεπερνά το 1 δις ευρώ, ενώ οι τρόικα θεωρεί ότι είναι υψηλότερο των 2 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι συγκεκριμένα μέτρα δεν θα ληφθούν, αλλά θα αποφασιστούν οι περιοχές από τις οποίες θα προκύψει η εξοικονόμηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή