Χωρίς συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup ο Στουρνάρας

Χωρίς συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup ο Στουρνάρας

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς συμφωνία αναμένεται να μεταβεί τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Εurogroup, καθώς αποδεικνύεται ότι το θέμα του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει ανοικτό. «Η διαφορά δεν κλείνει εύκολα» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε πως το ζήτημα «θα πάει στο Eurogroup».

Μάλιστα, ανέφερε ότι «οι τρεις της τρόικας εμφανίστηκαν ενωμένοι στην τελευταία συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος» και διευκρίνισε ότι υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο επιδιώκει να παραμείνει ανοιχτός ο έλεγχος όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία μέχρι να ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress test (Νοέμβριος 2014) η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται ότι δεν θα «πειράξει» τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Στις οκτώ το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Στουρνάρας θα έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας με θέμα τις τράπεζες και τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ενώ η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με την τρόικα μεταφέρεται για την Πέμπτη.

Πέραν αυτού του ζητήματος, δεύτερο μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εργασιακά και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Η τρόικα επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία δεν θα έχει λόγο στις ομαδικές απολύσεις ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και θα απελευθερωθεί η διαδικασία.

Πάντως, σε ότι αφορά στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, διαφαίνεται σύγκλιση με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρει ότι η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται τις ελληνικές εναλλακτικές προτάσεις για φάρμακα, φαρμακεία, γάλα, βιβλία.

Με αυτά τα δεδομένα, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές δεν θα προλάβουν έως το Eurogroup της Δευτέρας να επιτύχουν τεχνική συμφωνία (staff level agreement). «Ευελπιστούμε, αλλά δεν το έχουμε ακόμα δεδομένο, σε μία κατ’ ελάχιστο δήλωση επαρκούς προόδου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα φύγει, αλλά η συμφωνία μπορεί να κλείσει με τηλεδιάσκεψη ακόμα και την επόμενη ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή