Πιθανή η συμβιβαστική λύση με τρόικα για τράπεζες

Πιθανή η συμβιβαστική λύση με τρόικα για τράπεζες

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αχνά σημάδια βελτίωσης του κλίματος στις διαπραγματεύσεις και συμβιβασμού στο θέμα των τραπεζών διέκρινε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τον πρώτο γύρο επαφών με την τρόικα την Παρασκευή. «Φαίνεται ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση για τις τράπεζες» δήλωσε ο ίδιος παράγοντας και πρόσθεσε πως «φάνηκε διάθεση κατανόησης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τις δικές μας θέσεις. Φαίνεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τις τράπεζες ως άλλοθι για να σταματήσουν την αξιολόγηση». Πλέον η διαφορά κυβέρνησης και τρόικας (επί της ουσίας ΔΝΤ) δεν εντοπίζεται στα ποσά που θα χρειαστούν οι τράπεζες (υπερκαλύπτονται από τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου), αλλά «το θέμα είναι ο χρόνος. Εμείς θέλουμε περισσότερο χρόνο». Πάντως, πλέον η ανάγκη να λυθούν οι διαφορές στο Eurogroup «φαίνεται ότι δεν υφίσταται», αλλά το ζήτημα πιθανότατα θα ξανασυζητηθεί με την τρόικα.

Πάντως, παρά τη βελτίωση του κλίματος είναι ξεκάθαρο ότι στο Εurogroup της Δευτέρας δεν θα υπάρχει τεχνική συμφωνία (staff level agreement). «Πιστεύω ότι θα έχουμε μια θετική έκθεση προόδου και θα κλείσουμε μετά» δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει μετά το Eurogroup. Με αυτά τα δεδομένα, ο ίδιος παράγοντας έθεσε ως πιθανόν ανώτατο όριο για να κλείσει η συμφωνία το άτυπο Ecofin της 1ηςΑπριλίου που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αν και όπως σημείωσε θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία νωρίτερα και μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης υποστήριξε ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, αλλά «έγινε σαφής η βούληση να προχωρήσουμε», σημειώνοντας ότι η τρόικα δεν έχει δεχθεί, αλλά ούτε έχει απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις. Το Σάββατο θα υπάρξει συνάντηση τεχνικών κλιμακίων για το ζήτημα, ενώ είναι πιθανό να συμμετάσχει και ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή