Με λυμένο το θέμα των τραπεζών στο Eurogroup

Με λυμένο το θέμα των τραπεζών στο Eurogroup

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών αλλά και του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα Π. Τόμσεν υπάρχει από το πρωί σε μια προσπάθεια τρόικας και κυβέρνησης να συγκλίνουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας είχε σύσκεψη για περίπου μιάμιση ώρα με τον κ Τόμσεν χωρίς μάλιστα την παρουσία των εκπροσώπων της Κομισιόν Ματία Μόρς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του Υπουργείου Οικονομικών μετά την πρωινή σύσκεψη, τρόικα και κυβέρνηση συμφώνησαν για το θέμα των τραπεζών και στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να τεθεί το σχετικό θέμα.Οι δύο πλευρές από σήμερα έχουν ξεκινήσει την σύνταξη του επικαιροποιημένου μνημονίου (ΜοU) και στο πλαίσιο αυτό στο υπουργείο Οικονομικών μετέβησαν ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και η γενική γραμματέας  του υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη, ενώ παρόντες ήταν και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ.κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρος. Σημειώνεται, ότι τεχνικά κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται και στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αντικείμενο την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

 Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι η συνολική συμφωνία με την τρόικα μπορεί να κλείσει έως την ερχόμενη Κυριακή.

Το καλό κλίμα με την τρόικα στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνεται, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή το βράδυ μετά το πέρας των συσκέψεων με τους επικεφαλής της. Ωστόσο, την ίδια ώρα πηγές της τρόικας ανέφεραν ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και εκδήλωναν την απορία τους για το θετικό κλίμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά.  Πάντως, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τις συσκέψεις με την τρόικα ότι πλέον θεωρείται «δεδομένη μία θετική δήλωση επαρκούς προόδου στο Eurogroup», ενώ έτερο υψηλόβαθμο στέλεχος υποστήριζε ότι μετά το Eurogroup θα μπορέσει να κλείσει η συμφωνία σε 5 με 6 ημέρες. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως πλέον και οι δύο πλευρές (και στο εσωτερικό της η τρόικα) διατυπώνουν πλέον τη βούληση να κλείσει ο έλεγχος.

Πέραν αυτών, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι η συζήτηση για εργασιακά θέματα όπως η απόλυτη πλειοψηφία για απεργίες, το πάγωμα των τριετιών μετά το 2017 και το lock out είναι θέματα που θέτει η τρόικα στο πλαίσιο της σύγκλισης της Ελλάδας με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Όμως πρόσθεσε πως «δεν ετέθησαν στο πλαίσιο της υποχρέωσης να γίνουν ή του prior action». Πάντως, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στο θέμα των ομαδικών απολύσεων «που δεν έχει σχετική νομοθεσία». Μέχρι πρότινος ήταν και η Ολλανδία, αλλά πέρασε νόμο. Στο θέμα των τραπεζών, υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως στην αρχή η τρόικα «είχε δηλώσει ότι θα μπλοκάρουμε τον έλεγχο», αλλά τώρα έχει «λειάνει τη θέση της τόσο ως προς το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και του χρόνου που θα έχουν στη διάθεσή τους για αυτήν».

Αντιθέτως, παράγοντες της τρόικας εξέπεμπαν την ίδια ώρα κλίμα πιο συγκρατημένης αισιοδοξίας. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν στην «Κ» οι ελληνικές τράπεζες «πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα» και με όσο το δυνατόν περισσότερα ιδιωτικά κεφάλαια, ενώ συμπλήρωναν ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση «πρέπει να υιοθετηθεί σύντομα». Μήνυμα το οποίο φαίνεται να έχει λάβει η Αθήνα, αφού υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νόμος αυτός να τεθεί ως «προαπαιτούμενο» (milestone) για την εκταμίευση μέρους της δόσης που αναμένει η Ελλάδα. Στα δημοσιονομικά, κορυφαίος στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι άνω του 1,5% του ΑΕΠ «και για αυτό μπορούμε να μιλάμε για κοινωνικό μέρισμα». Πάντως, σημείωσε ότι στην όποια δικαστική απόφαση (για τα ειδικά μισθολόγια) η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει ισοδύναμα μέτρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι η τρόικα δεν έχει παρουσιάσει ακόμα κάποιον αριθμό στα δημοσιονομικά ακόμα και αυτό επειδή είναι επιφυλακτική λόγω των εσφαλμένων αρχικών προβλέψεών τους. Όμως, παράγοντες της τρόικας υποστήριζαν ότι στο σκέλος των δημοσιονομικών υπάρχει πρόοδος, αλλά έκρουαν των κώδωνα του κινδύνου να μην υπάρξει «χαλάρωση» λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού του 2013.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή