Εντονη κινητικότητα και για την αγορά εταιρικών ομολόγων

Εντονη κινητικότητα και για την αγορά εταιρικών ομολόγων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με τις πέντε πρώτες εταιρείες που θα υποβάλουν τους φακέλους εισαγωγής και θα εγκριθούν οι αιτήσεις τους μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η αγορά εταιρικών ομολόγων». Αυτό υποστηρίζει, σε δηλώσεις του στην «Κ», ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου και διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του «ότι η νέα αγορά μπορεί να λειτουργήσει και πριν από τις ευρωεκλογές εφόσον οι διαμεσολαβητές κάνουν γρήγορα τη δουλειά τους και αρχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις εισαγωγής στη διοίκηση του Χ.Α. εντός του Μαρτίου». Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από εταιρείες της μεσαίας και χαμηλής κεφαλαιοποίησης με μέση χρηματιστηριακή αξία από 30 έως και 100 εκατ. ευρώ, που ενδιαφέρονται να χρηματοδοτηθούν μέσω της νέας αγοράς. Η δημιουργία της αγοράς ομολόγων με την επωνυμία Εναλλακτική Αγορά ΣΤΕΠ (Στήριξη Επιχειρηματικότητας) απευθύνεται σε μικρομεσαίες ή σε νεοσύστατες επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν, μέσω αυτής, τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους με την εισαγωγή μετοχών στην αγορά ή την έκδοση εταιρικών ομολόγων. Οι εταιρείες δεν θα είναι υποχρεωμένες να εισάγουν τις μετοχές τους σε αυτήν την αγορά, αλλά μόνο τα εταιρικά ομόλογα που θα εκδίδουν. Στόχος είναι να προσελκυσθούν και εταιρείες που έχουν ήδη διακριθεί σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας και αναζητούν τρόπους χρηματοδότησης. Η νέα αγορά θα αφορά εκδόσεις έως 5 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα ολοκληρώνονται με διαδικασίες πολύ πιο σύντομες απ’ ό,τι ισχύει σήμερα στην οργανωμένη (Κύρια και Εναλλακτική) Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Μέχρι σήμερα μόνο οι μεγάλες εισηγμένες, όπως οι ΟΤΕ, Coca-Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΔΕΗ, έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν διεθνή εταιρικά ομόλογα, των οποίων τα επιτόκια (κουπόνια) έχουν γίνει πολύ ελκυστικά. Προς αυτήν τη κατεύθυνση κινείται και η Jumbo, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπως η «Μυτιληναίος», η Motor Oil κ.ά. Από το 2006 έως σήμερα, έχουν εκδοθεί 10 μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια εισηγμένων συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ. Σήμερα, στην οργανωμένη αγορά του Χ.Α. είναι εισηγμένα και διαπραγματεύονται 4 εταιρικά μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια, 1 ομόλογο διεθνούς οργανισμού και 23 ελληνικού Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή