Πόσο θα επηρεάσει η ουκρανική κρίση τον ελληνικό τουρισμό

Πόσο θα επηρεάσει η ουκρανική κρίση τον ελληνικό τουρισμό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβράδυνση εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο ρυθμός των τουριστικών κρατήσεων από τη ρωσική αγορά προς τον ελληνικό προορισμό για τη φετινή σεζόν.

Το φαινόμενο αποδίδεται στις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από τις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας που έχουν προκαλέσει τη παρέμβαση Ευρώπης και ΗΠΑ. Πάντως, εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων που παρακολουθούν τα γεγονότα και την εξέλιξη των κρατήσεων επισημαίνουν ότι είναι νωρίς για την εξαγωγή αρνητικών εκτιμήσεων σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση από τη Ρωσία για το σύνολο της χρονιάς.

Το 2013 αποτέλεσε χρονιά-ρεκόρ αφίξεων και εσόδων από τη ρωσική αγορά. Ειδικότερα, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 54,7% σε σχέση με το 2012, φθάνοντας σε 1,35 εκατ. και τα έσοδα κατά 42,2%, φθάνοντας σε 1,34 δισ. ευρώ. Στα τέλη του 2013 υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος στον τουρισμό είχε εκφράσει την πεποίθησή του ότι η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία προς την Ελλάδα θα αυξηθεί, φέτος, περαιτέρω κατά 15%. Ωστόσο, τον τελευταίο μήνα είχε αναπτυχθεί προβληματισμός σε σχέση με την πτώση του ρουβλίου έναντι του ευρώ, μία εξέλιξη που καθιστά τις χώρες της Ευρωζώνης πιο ακριβούς προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες.

Μέχρι στιγμής έχει συγκεντρωθεί ποσοστό περίπου 20% επί του συνόλου των κρατήσεων που πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση από τη ρωσική αγορά. Πιο ασφαλή συμπεράσματα για τις τάσεις από εκεί αναμένεται να εξαχθούν στο πλαίσιο των δύο μεγάλων διεθνών τουριστικών εκθέσεων Intourmarket και ΜΙΤΤ που πραγματοποιούνται στη Μόσχα από τις 15 έως τις 18 Μαρτίου και από τις 19 έως τις 22 Μαρτίου αντίστοιχα. Οι διοργανωτές της ΜΙΤΤ ανέφεραν ότι σημαντικά αυξημένος είναι ο εκθεσιακός χώρος που έχει δοθεί σε ξένους συμμετέχοντες και ειδικά από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων, σε αντίθεση με τη ρωσική αγορά που κρατάει στάση αναμονής για την εξαγωγή εκτιμήσεων, θεωρούν δεδομένη με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία την πτώση των αφίξεων από την Ουκρανία. Το 2013 υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν τον ελληνικό προορισμό περίπου 250.000 Ουκρανοί τουρίστες, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2012.

Στο μεταξύ, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης η άτυπη σύνοδος των υπουργών Τουρισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, ενώ στη συνέχεια θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στην οποία αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Τάλεμπ Ριφάι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή