Η τρόικα φοβάται ότι η επιστροφή στις αγορές θα επιφέρει χαλάρωση

Η τρόικα φοβάται ότι η επιστροφή στις αγορές θα επιφέρει χαλάρωση

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Σε δύο εμπόδια σκοντάφτει αυτή τη στιγμή η επάνοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Το ένα το θέτει άμεσα η τρόικα και το άλλο εμμέσως οι ελληνικές τράπεζες.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εκδώσει φέτος ένα νέο ομόλογο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι αυτό θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ωστόσο, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι η νέα έκδοση θα μπορούσε να γίνει και πριν από τις ευρωεκλογές, σε μία προσπάθεια να στείλει η κυβέρνηση το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει σιγά σιγά από την οικονομική απομόνωση και με στόχο φυσικά να αποκομίσει πολιτικά οφέλη ενόψει της διπλής εκλογικής διαμάχης του Μαΐου.

Τους τελευταίους περίπου δύο μήνες, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε προ Μνημονίου επίπεδα. Εξέλιξη που μεταφράζεται ως σταδιακή επιστροφή της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, εξαιτίας της βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών της. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δείχνουν ότι ο δρόμος προς την επάνοδο της χώρας στις αγορές έχει δύο εμπόδια. Μπορεί να μην είναι ανυπέρβλητα, αλλά αναμένεται να δυσκολέψουν το εγχείρημα της κυβέρνησης.

Ειδικότερα:

• Η άρνηση της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα διατυπώνει αντιρρήσεις επί των σχεδίων της κυβέρνησης για άμεση επιστροφή στις αγορές. Ο λόγος δεν είναι τόσο οικονομικός, όσο πολιτικός. Δηλαδή, δεν φοβούνται ότι η χώρα θα αποτύχει γιατί δεν υπάρχουν οι απαραίτητες οικονομικές βάσεις (πρωτογενές πλεόνασμα, πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κ.λπ.) ώστε οι επενδυτές να τοποθετήσουν ένα μικρό μέρος των κεφαλαίων τους στο ελληνικό χρέος ξανά. Αντιθέτως, η τρόικα θεωρεί ότι κάτι τέτοιο θα δώσει στην ελληνική κυβέρνηση το «πάτημα» να σταματήσει σε μεγάλο βαθμό την εφαρμογή του προγράμματος. Μάλιστα, χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε πως η τρόικα είναι αντίθετη στο σχέδιο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές χρέους το 2014, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιτρέψει στη χώρα να χαλαρώσει υπερβολικά τις προσπάθειες για την εξυγίανση της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι υποστηρίζουν πως ένα νέο δάνειο είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει με τις απαραίτητες αλλαγές για να εξυγιάνει την οικονομία της.

• Η προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να εκδώσουν νέα ομόλογα. Για να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε κεφάλαια – όπως αυτές έχουν περιγραφεί από τα stress test της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) – ήδη κάποιες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εκδώσουν ομόλογα. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί με επιτυχία, αλλά ενδεχομένως να προκαλέσει ένα επιπλέον κόστος στο ελληνικό Δημόσιο. Δεδομένου ότι η διεθνής πρακτική προβλέπει πως οι τράπεζες ενός κράτους δανείζονται με μικρότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται το ίδιο το κράτος και λαμβάνοντας υπόψη ότι σήμερα το μοναδικό σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού του Δημοσίου είναι το 10ετές ομόλογο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι μία νέα έκδοση του Δημοσίου θα καταστεί ακριβότερη από ό,τι υπολογιζόταν έως τώρα. Οι ίδιοι αναλυτές θεωρούν πως δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το χαμηλό του 6,69% της περασμένης Πέμπτης (που ανακοινώθηκαν τα stress tests), αυξήθηκε χθες στο 6,93% και αντιστοίχως το spread τους από τις 495 μονάδες βάσης έφθασε στις 524 μονάδες.

Πάντως, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και οι τράπεζες ολοκληρώσουν επιτυχώς τις δικές τους εκδόσεις ομολόγων, θα αποτελέσει σίγουρα ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία, ενώ αναμένεται να μειώσει ελαφρώς και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους, δεδομένου ότι μέρος των κεφαλαίων που θα δανειστούν θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή