Εξισώνονται προς τα κάτω οι αμοιβές για οδοιπορικά

Εξισώνονται προς τα κάτω οι αμοιβές για οδοιπορικά

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον εξορθολογισμό των ειδικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα οδοιπορικά, υπερωρίες και εκτός έδρας, ζητεί η τρόικα και αναμένεται τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση να παρουσιάσει το τελικό σχέδιο στους πιστωτές της χώρας. Στο στόχαστρο μπαίνουν οδοιπορικά, εκτός έδρας αποζημιώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμες ημέρες και κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών. Από ελέγχους που πραγματοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν δύο και τριών ταχυτήτων αμοιβές. Αναφερόμενος στο θέμα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης των βασικών μισθών», αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού».

Ως παράδειγμα έφερε τα οδοιπορικά διαφορετικών κατηγοριών υπαλλήλων. Ενας μέσος υπάλληλος παίρνει αποζημίωση για εκτός έδρας 29 ευρώ την ημέρα χωρίς διανυκτέρευση, οι μηχανικοί παίρνουν 56 ευρώ, ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ 40 και του ΟΠΕΚΕΠΕ 94 ευρώ.

«Ορθώς παίρνουν τα έξτρα, αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», πρόσθεσε.

Πάντως στην περίπτωση που μειωθούν οι υπερωρίες αναμένεται να δημιουργηθεί σημαντικό πρόβλημα στον τομέα των ελέγχων. Και αυτό διότι τα περισσότερα ελεγκτικά κλιμάκια διενεργούν ελέγχους βραδινές ώρες, δηλαδή εκτός ωραρίου, όπου και εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα φοροδιαφυγής. Στην περίπτωση που μειωθεί το σχετικό ποσό θα υπάρξουν και έντονες αντιδράσεις από τους εφοριακούς με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως θα πρέπει σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να υπάρξει «σύνδεση των απολαβών με την αξιολόγηση», διαδικασία που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή