Ευρωπαϊκό ΔΝΤ αντί τρόικας ζητάει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Ευρωπαϊκό ΔΝΤ αντί τρόικας ζητάει η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα πριν από την ψηφοφορία για το πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου αναφορικά με τον ρόλο της τρόικας στις τέσσερις χώρες του Μνημονίου, οι δύο εισηγητές της αλλά και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, παρουσίασαν τις τελευταίες τους θέσεις σε ένα εντυπωσιακά άδειο Ευρωκοινοβούλιο. Ο κ. Ρεν, προασπιζόμενος το έργο της τρόικας, υπενθύμισε ότι όταν ξεκίνησε η κρίση και «η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση, στόχος μας ήταν να αποτρέψουμε την πτώχευση χωρίς να έχουμε μηχανισμούς έτοιμους», ενώ τόνισε ότι «τα προγράμματα δεν ήταν η αρχή της κρίσης, αλλά η αρχή της επίλυσής της».

Ο εισηγητής του πορίσματος Οτμαν Κάρας (Αυστριακός ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ) χαρακτήρισε την τρόικα όργανο χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και με έλλειψη διαφάνειας, αλλά τόνισε ότι πέτυχε τον στόχο της, που ήταν η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας και η διάλυση της Ευρωζώνης. Ο κ. Κάρας ζήτησε τη σύσταση μιας ομάδας δράσης για την ενίσχυση της ανάπτυξης σε αυτές της χώρες, αλλά και τη μελέτη των κοινωνικών επιπτώσεων. Ο δεύτερος εισηγητής, Χοάνγκ Νγκοκ (Γάλλος ευρωβουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) ήταν πιο σκληρός με την κριτική του προς την τρόικα, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις κλήθηκαν να αποφασίσουν με «το πιστόλι στον κρόταφο», η Γερμανία ήταν η βασική χώρα που κινούσε τα νήματα, ενώ οι διαφωνίες εντός της τρόικας δεν έγιναν ποτέ αντικείμενο διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο κ. Νγκοκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα λέγοντας ότι «το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να αναδιαρθρωθεί εξ αρχής και να μη φτάναμε σ’ αυτή τη λιτότητα, μία άποψη που υποστήριζε τότε και το ΔΝΤ».

Η χώρα μας, όμως, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ως ένα παράδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής, λέγοντας ότι «σήμερα υπάρχουν απτά σημάδια ανάπτυξης, καθώς η Ελλάδα έχει να επιδείξει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά παρά τις δυσκολίες που είχε λόγω έλλειψης εθνικής ομοφωνίας, συμφερόντων και διαπλοκής».

Και οι δύο εισηγητές ζήτησαν την αντικατάσταση της τρόικας από ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο τον έλεγχο του οποίου θα έχει η Ευρωβουλή. Ο Ολι Ρεν απάντησε σε αυτή τη συγκεκριμένη εισήγηση ότι κάτι τέτοιο θα εντασσόταν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης και δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια νύχτα.

Η ψηφοφορία για το πόρισμα θα γίνει σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν είναι δεσμευτικά ούτε θα υποβάλουν κάποιες κυρώσεις. Είναι μία αποτύπωση του τι πήγε σωστά και τι λάθος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή