Τα τρία σενάρια του ΚΕΠΕ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ έως και το 2020

Τα τρία σενάρια του ΚΕΠΕ για την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ έως και το 2020

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από 177 δισ. ευρώ έως 204,5 δισ. ευρώ θα κινηθεί το ΑΕΠ έως το 2020, σύμφωνα με τα τρία σενάρια που παρουσιάζει το ΚΕΠΕ στο μηνιαίο δελτίο του για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Το Κέντρο υποστηρίζει πως οι ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας έχουν πυκνώσει και πλέον είναι ορατή η έξοδος από την ύφεση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014. Οι τελευταίες εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη επιτρέπει κατά το ΚΕΠΕ μία αισιοδοξία ότι το χειρότερο κομμάτι της κρίσης είναι παρελθόν, ενώ υποστηρίζει πως η επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης του ελληνικού ΑΕΠ αποτελεί μια ακόμη ενθαρρυντική εξέλιξη ότι η ύφεση τερματίζεται και δεν αναμένεται σημαντική περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των περισσοτέρων Ελλήνων.

Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο και το ΑΕΠ να φθάσει στα 204,5 δισ. ευρώ το 2020 από 183 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθει φέτος, υπάρχουν τέσσερις προϋποθέσεις:

• Πλήρης αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοοικονομικό τομέα και ρευστότητας στην αγορά.

• Σταθερό φορολογικό πλαίσιο που δεν θα αιφνιδιάζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

• Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα απαιτηθεί νέα συρρίκνωση εισοδημάτων ή επιβολή νέων φόρων.

• Υλοποίηση περαιτέρω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Εφόσον συντρέξουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, τότε το ΚΕΠΕ θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιηθεί και το καλό σενάριο για την πορεία του ΑΕΠ. Ειδικότερα, τα τρία σενάρια της μελέτης του Κέντρου είναι:

• Το πιο αισιόδοξο. Βασική υπόθεση είναι η πλήρης εξάλειψη του παραγωγικού κενού της οικονομίας έως το 2020, ενώ ο ρυθμός μεταβολής του δυνητικού ΑΕΠ θα αυξάνεται κατά 1% ετησίως στην περίοδο αυτή. Στο σενάριο αυτό η ελληνική οικονομία θα έχει μέσο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ κατά 3,3% για την περίοδο 2014 – 2020 και το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 204,5 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν το 2009, όταν ξεκινούσε η κρίση.

• Το ενδιάμεσο. Προϋποθέτει επίσης την πλήρη εξάλειψη του παραγωγικού κενού της οικονομίας έως το 2020, αλλά όχι αξιοσημείωτη μεταβολή στον ρυθμό μεταβολής του δυνητικού ΑΕΠ την περίοδο 2014 – 2020. Σε αυτό το σενάριο η ελληνική οικονομία θα έχει μέσο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 2,3% για την περίοδο 2014 – 2020 και το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 190,5 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν την περίοδο 2004 – 2005.

• Το λιγότερο αισιόδοξο. Προϋποθέτει μερική εξάλειψη του παραγωγικού κενού κατά 50% στο τέλος του 2020. Η ελληνική οικονομία έχει μέσο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,2% για την περίοδο 2014 – 2020 και το πραγματικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 177 δισ. ευρώ όσο περίπου ήταν το 2003, όταν η ελληνική οικονομία εισήλθε στην ΟΝΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή