Στο 0,8% η ύφεση του πρώτου τριμήνου εκτιμά η Eurobank

Στο 0,8% η ύφεση του πρώτου τριμήνου εκτιμά η Eurobank

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης στο 0,8% για το πρώτο τρίμηνο του έτους προβλέπει η Eurobank σε ειδική μελέτη της για την πορεία του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα μεγεθυνθεί στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει επιμεληθεί ο επικεφαλής τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης και αγορών της τράπεζας, κ. Πλ. Μονοκρούσος, η «προκαταρκτική εκτίμηση ετήσιας μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι -0,8%, έναντι -2,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2013». Επίσης, σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους η πρόβλεψη είναι για ύφεση 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Μάλιστα, στη μελέτη επισημαίνεται πως η εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματος που χρησιμοποιείται είναι «συμβατή με το σενάριο επιστροφής σε θετικούς ετήσιους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας από το τρίτο τρίμηνο του 2014».

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεθοδολογία που εφαρμόζεται στη μελέτη της Eurobank επιχειρεί να αναδείξει και να αμβλύνει το μείζον πρόβλημα της χρονικής υστέρησης που χαρακτηρίζει τη δημοσίευση των περισσότερων μακροοικονομικών δεικτών. Η εν λόγω μεθοδολογία μπορεί να τροποποιηθεί καταλλήλως και να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή εκτιμήσεων (σε πραγματικό χρόνο) όχι μόνο για το τρέχον ΑΕΠ μια χώρας αλλά και για σειρά άλλων μακροοικονομικών δεικτών.

Οι παραπάνω εκτιμήσεις για την πορεία του ΑΕΠ στο τρέχον τρίμηνο στηρίζονται σε σειρά σχετικών μακροοικονομικών στοιχείων που έχουν δημοσιευτεί έως τη 15η Μαρτίου 2014, ενώ η τράπεζα θα ανακοινώσει την αναθεωρημένη εκτίμηση του οικονομετρικού υποδείγματός της για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ της Ελλάδας στο πρώτο τρίμηνο του 2014 στις αρχές Μαΐου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή