«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λόγω αποφάσεων ΣτΕ για ειδικά μισθολόγια»

«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λόγω αποφάσεων ΣτΕ για ειδικά μισθολόγια»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι τα τέλη Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποστείλει στην τρόικα αναλυτικό σχέδιο με ισοδύναμα μέτρα στην περίπτωση που οι αποφάσεις του ΣτΕ οδηγήσουν σε επιστροφή των αποδοχών των ειδικών μισθολογίων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα θα κατατεθούν σε ένα νομοσχέδιο αλλά με πολλά άρθρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν να μην υπάρξει στο επικαιροποιημένο μνημόνιο πρόβλεψη συγκεκριμένων μέτρων σε περίπτωση που ανατραπεί η εισοδηματική πολιτική από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ωστόσο, η συμφωνία των δύο πλευρών, που επήλθε μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων, προβλέπει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει έτοιμα τα μέτρα που θα εφαρμόσει για να καλύψει τυχόν αποκλίσεις στην εισοδηματική πολιτική του 2014.

Μάλιστα, η αμφιλεγόμενη διατύπωση στην ανακοίνωση της τρόικας για το αν θα χρειασθούν νέα μέτρα φέτος, αφορά στις δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι: «Αν και από αυτές τις καλύτερες από τo αναμενόμενο επιδόσεις (σ.σ. του 2013) μικρό μόνο μέρος θα μεταφερθεί στο 2014, πιστεύουμε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014 θα επιτευχθούν επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα και σχεδιαζόμενα μέτρα».

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι «τα σχεδιαζόμενα μέτρα» δεν είναι άλλα από εκείνα που θα πρέπει η κυβέρνηση να προετοιμάσει ώς τα τέλη Απριλίου, ώστε να καλύψει τα όποια δημοσιονομικά κενά προκύψουν. Πάντως, τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι οι παραδοχές που έχουν γίνει για την πορεία εσόδων και δαπανών είναι υποεκτιμημένες. Και σημειώνουν ότι το ίδιο είχε γίνει και για τα μεγέθη του 2013 από την τρόικα, με αποτέλεσμα η πραγματικότητα να τους διαψεύσει και να επιβεβαιώσει τις δικές μας εκτιμήσεις.

Επί της ουσίας, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι με την άφιξη της τρόικας εντός του Ιουνίου, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο θα δείξουν ότι η ελληνική πλευρά έχει για μία ακόμη φορά δίκιο. Κατ’ επέκταση υποστηρίζουν ότι δεν θα χρειασθεί να υιοθετηθούν τα μέτρα που θα έχει σχεδιάσει το οικονομικό επιτελείο για το ενδεχόμενο ανατροπής της οικονομικής πολιτικής συνεπεία των δικαστικών αποφάσεων.

Οσον αφορά στα μέτρα του 2015, η τρόικα χτύπησε το καμπανάκι στην ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας ότι θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς ορισμένων φορολογικών μέτρων όπως η εισφορά αλληλεγγύης. Η παράταση αυτή θα έπρεπε να έχει «περάσει» από τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο. Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση δεν φαίνεται «έτοιμη» να νομοθετήσει την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή και σίγουρα όχι πριν από τις εκλογές. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό περί τα 2,5 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες το βράδυ ότι η παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης θα θεσπιστεί το φθινόπωρο εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι μπορεί να μη χρειαστεί το μέτρο.

Γενικότερα, ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015 έχει παραπεμφθεί για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας, εν όψει της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού. Παρά το γεγονός ότι η τρόικα είχε θέσει θέμα κενού για το 2015 ύψους 2-3 δισ. ευρώ στον έλεγχο που μόλις ολοκληρώθηκε, το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να μεταθέσει το θέμα, ώστε να μην αναγκασθεί να προσδιορίσει ακριβή μέτρα σε αυτή τη φάση. Αλλωστε, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η προσδοκώμενη υπεραπόδοση έναντι των φετινών στόχων θα έχει θετική επίπτωση και στον προϋπολογισμό του 2015, όπως ακριβώς συνέβη και με τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 είναι σχεδόν μηδενικό και δεν υπάρχει λόγος λήψης σκληρών μέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή