Στην τελική ευθεία για την έξοδο στις αγορές μετά τις ευρωεκλογές

Στην τελική ευθεία για την έξοδο στις αγορές μετά τις ευρωεκλογές

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στο ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων, ενώ ταυτόχρονα δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει νέο ομόλογο. Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο μεθεπόμενο Εurogroup θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα της νέας ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους και εκτίμησε πως υπό προϋποθέσεις το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας είναι καλυμμένο ακόμα και μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως «νέους φόρους δεν θα βάλουμε με τίποτα». Ωστόσο, παραδέχτηκε πως η κατάργηση κάποιων υφιστάμενων φόρων θα καθυστερήσει και αναφερόμενος στην εισφορά αλληλεγγύης σημείωσε ότι θα διατηρηθεί «για όσο χρειάζεται να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους». Πάντως, πρόσθεσε ότι «αν θα δείτε και το Μνημόνιο, στο νέο κείμενο, προβλέπεται ότι στον βαθμό που επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στον βαθμό μάλιστα που τους ξεπερνάμε, τότε μπορούμε σταδιακά να μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι στο πολυνομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, θα γίνει γνωστό και το νέο καθεστώς για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. «Γύρω στα 20 χρόνια αλλά με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα γνωστοποιηθεί το ακριβές έτος» βάσει του οποίου θα υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υποστηρίζει ότι θα έρθουν νέα μέτρα και ότι μετά τις εκλογές θα αποκαλυφθεί ένα «μυστικό Μνημόνιο», ο κ. Στουρνάρας διερωτήθηκε «για ποιο λόγο να έρθουν σειρά μέτρων; Αφού υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και έχει γίνει αποδεκτό αυτό από την τρόικα, γιατί να έρθουν νέα μέτρα; Από πού προκύπτει αυτό;». Και συμπλήρωσε πως «η αξιοπιστία καθενός εξαρτάται από το τι έχει πει μέχρι τώρα και τι έχει γίνει μέχρι τώρα. Εμείς είπαμε ορισμένα πράγματα, νομίζω ότι τα υλοποιήσαμε και η Ελλάδα βγαίνει πια από την κρίση».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός εκτίμησε ότι «από το μεθεπόμενο Eurogroup πιστεύουμε ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι εταίροι μας θα κρατήσουν την υπόσχεσή τους». Μάλιστα, έθεσε ως «μίνιμουμ στόχο» την «έστω και ελαφρά, μείωση επιτοκίου, το οποίο έχει πέσει ήδη αρκετά και κυρίως να έχουμε μετατόπιση προς τα πίσω χρονικά χρεολυσίων». Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» των δανείων του επίσημου τομέα, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «ο αντισυμβαλλόμενος αυτή τη στιγμή είναι ο Γερμανός φορολογούμενος, ο Αυστριακός, ο Τσέχος, ο Μαλτέζος, ο Κύπριος, ο Δανός. Δεν είναι εύκολο να του πεις "σου κουρεύω το χρέος"». Στο πλαίσιο της συζήτησης που θα ξεκινήσει για το χρέος, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε, δε, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα, να συμμετάσχει στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Πέραν αυτών, ο υπουργός υποστήριξε ότι η επόμενη δόση θα είναι συνολικά γύρω στα 9 δισ. και «θα είναι μια κι έξω», ενώ για μετά τον Μάιο δήλωσε πως «το πρόγραμμα από την Ευρώπη τελειώνει και μένουν ακόμη άλλα 9 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «μέχρι τον Μάιο του 2015 είμαστε απόλυτα καλυμμένοι» ως προς τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και «μέχρι τον Μάρτιο του 2016, υπό προϋποθέσεις, είμαστε και πάλι καλυμμένοι. Μετά θα έχουμε πια τη δυνατότητα να βγούμε πλήρως σε αγορές για όλες τις ανάγκες».

Μέχρι τότε, όμως, η Ελλάδα θα έχει βγει στις αγορές για τη «δοκιμαστική έκδοση». Οπως δήλωσε ο υπουργός «είμαστε σχεδόν έτοιμοι και μόλις κρίνουμε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες, θα βγούμε στις αγορές», ενώ ερωτηθείς για το εάν θα γίνει η έκδοση πριν από τις Ευρωεκλογές σημείωσε ότι «αυτό δεν μπορώ να σας το πω τώρα, μάλλον όχι». Υπενθυμίζεται ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εκδώσει ένα νέο ομόλογο ύψους περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο που θα είναι χαμηλότερο του 6% και κοντά στα επίπεδα του 5,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή