Αντισυνταγματική η κατάσχεση αν δεν ενημερωθεί ο οφειλέτης

Αντισυνταγματική η κατάσχεση αν δεν ενημερωθεί ο οφειλέτης

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που αφορά τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, χωρίς να ενημερώνεται ο οφειλέτης.

Ωστόσο η τελική απόφαση θα εκδοθεί στις 5 Μαΐου από την επταμελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση του ΣτΕ κρίθηκε ότι η διάταξη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν απαιτείται κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου σε οφειλέτες, προκειμένου για κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ερμηνεύθηκε ορθά, από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια δηλαδή, ότι αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Οπως τονίζεται, η παράλειψη αυτή έχει ως συνέπεια ο οφειλέτης να μη λαμβάνει γνώση ή να λαμβάνει καθυστερημένα γνώση της εις βάρος του επισπευδομένης αναγκαστικής εκτελέσεως, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικώς προ της ολοκληρώσεως της εκτελεστικής διαδικασίας, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα είτε για την ακύρωση είτε για την αναστολή της πράξεως εκτελέσεως.

Στη νέα συνεδρίαση του ΣτΕ στις 5 Μαΐου θα κριθεί αν είναι αντισυνταγματική η πρακτική που εφαρμόζουν το υπουργείο Οικονομικών και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σύμφωνα με την οποία δεν προηγείται ενημέρωση του οφειλέτη όταν πρόκειται να ληφθούν σε βάρος του μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που αφορούν κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (καταθέσεις, μισθοί, ενοίκια κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή