ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Προβόπουλος: «Οι αγορές ξανανοίγουν για την Ελλάδα»

g-provopoylos-oi-agores-xananoigoyn-gia-tin-ellada-2014791

Την εκτίμησή του ότι οι αγορές αρχίζουν να ξανανοίγουν για την Ελλάδα και ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στο μέλλον υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γεώργιος Προβόπουλος. Παράλληλα, τόνισε ότι η τραπεζική ένωση θα επιταχύνει την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε όλη την Eυρώπη, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Μιλώντας σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το EUROFI, η ελληνική προεδρία και η ΤτΕ, ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «η δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και στην υγιή χρηματοδότηση της οικονομίας». Σε ό,τι αφορά την κρίση στη χώρα μας σημείωσε ότι «η κρίση, παρ’ όλο που ήταν βαθιά, αποτέλεσε αφορμή για την εξυγίανση και ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα και παράλληλα για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στο μέλλον».

Ουσιώδες χαρακτηριστικό της κρίσης, σημείωσε, ήταν η ύπαρξη ενός φαύλου κύκλου αρνητικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ δημόσιων οικονομικών και τραπεζικού τομέα. «Από αυτή την αλληλεπίδραση προέκυψε ένα βασικό δίδαγμα, ότι δηλαδή μια αποτελεσματική οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να περιλαμβάνει και τραπεζική ένωση. Βασικός πυλώνας της τραπεζικής ένωσης στη Ζώνη του Ευρώ θα είναι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ). Κατά την εκτίμησή μου, τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαπραγματεύσεων για τον ΕΜΕ είναι ικανοποιητικά».

Οσον αφορά μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, σημείωσε ο διοικητής της ΤτΕ, θα ήταν επιθυμητό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να αναπτυχθούν πρότυπα της αγοράς που θα επιτρέψουν να αυξηθεί η σχετική σημασία των αγορών μετοχών και ομολόγων ως πηγών χρηματοδότησης. Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, θα συμβάλει σε μακροπρόθεσμη διατηρήσιμη ανάπτυξη και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα του τομέα των επιχειρήσεων σε περιόδους εντάσεων στον τραπεζικό τομέα. Η ανάπτυξη μιας αγοράς επαρκούς βάθους για τιτλοποιήσεις εταιρικών δανείων στην Ε.Ε. θα μπορούσε να μειώσει τις πιέσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, να οδηγήσει σε καλύτερο επιμερισμό των κινδύνων και να ενισχύσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών.