Πράσινο φως για έξοδο στις αγορές

Πράσινο φως για έξοδο στις αγορές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σχεδιάζει η κυβέρνηση να εκδώσει νέο ομόλογο 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενώ θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο εμφανίστηκε και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται ώστε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή πριν από το Πάσχα, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε ο χρόνος της έκδοσης ούτε οι λεπτομέρειές της.

Στο περιθώριο του χθεσινού Εcofin, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι με τη νέα έκδοση, αλλά και με την αξιοποίηση των διαθεσίμων των οργανισμών του Δημοσίου, θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014. Προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλει και το πρωτογενές πλεόνασμα που -σύμφωνα με τον υπουργό- θα είναι υψηλότερο του αναμενόμενου, όπως συνέβη και πέρυσι.

Σε σχετική ερώτηση για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο κ. Ρεν εξέφρασε χθες την πεποίθησή του ότι «κάποια στιγμή στο σχετικά σύντομο μέλλον θα είναι εφικτό για την Ελλάδα να στραφεί στις αγορές και στην κανονική χρηματοδότηση από τις αγορές». Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση, ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ότι ο χρόνος που θα συμβεί αυτό «είναι θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης να το απαντήσει».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως «σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις έχει βελτιώσει την οικονομική και δημοσιονομική θέση της χώρας και τώρα πηγαίνει προς μια καλύτερη κατεύθυνση, συμπεριλαμβανομένης της συνήθους χρηματοδότησης από τις αγορές». Με τον τρόπο αυτό, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει τη στήριξη της Κομισιόν για το εγχείρημα της νέας έκδοσης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια στάση τηρεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ) ανέφερε πως στο χθεσινό Eurogroup συζητήθηκε και εγκρίθηκε σχέδιο της κυβέρνησης για την επάνοδο στις αγορές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το σχέδιο προβλέπει την έκδοση ομολόγων 3-5 ετών συνολικής αξίας 4-5 δισ. ευρώ, τα οποία, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών του Δημοσίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ, θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για φέτος.

Μάλιστα, σημειωνόταν ότι θα γίνουν δύο διαφορετικές εκδόσεις ομολόγων. Μία τον Ιούνιο και μία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι είναι αναληθές πως το χθεσινό Eurogroup συζήτησε ή ενέκρινε τέτοιο σχέδιο.

Ο βασικός σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό 1,5-2 δισ. ευρώ και ενδεχομένως να εκδώσει επιπλέον ομόλογα ύψους 2-3 δισ. ευρώ για να αντικαταστήσει κάποια από τα υπάρχοντα. Πρόκειται για μια τεχνικής φύσεως άσκηση που εκτιμάται ότι θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Πάντως, ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το πότε και το πώς θα γίνει η νέα έκδοση, με την κυβέρνηση να εξετάζει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή