Θετικό, κατά 40.876 άτομα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το α΄ τρίμηνο

Θετικό, κατά 40.876 άτομα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων το α΄ τρίμηνο

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό πρόσημο είχαν οι ροές απασχόλησης και τον μήνα Μάρτιο μολονότι οι νέες θέσεις εργασίας ήταν λιγότερες από αυτές που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο. Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2014 οι προσλήψεις ήταν περισσότερες από τις απολύσεις κατά 14.567 θέσεις μισθωτής εργασίας. Παράλληλα, το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς το συνολικό ισοζύγιο/προσλήψεων απολύσεων είναι επίσης θετικό, κατά 40.876 άτομα, ενώ το ίδιο διάστημα πέρυσι είχαν χαθεί 8.838 θέσεις μισθωτής εργασίας. Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Μάρτιος 2014 και Μάρτιος 2013, προκύπτει υψηλότερη θετική επίδοση για τον Μάρτιο 2014 (θετικό ισοζύγιο 14.567 νέων θέσεων) έναντι θετικού ισοζυγίου (8.950) τον Μάρτιο του 2013. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Προστασίας και Πρόνοιας στις, κατά 43.991, περισσότερες προσλήψεις που παρατηρήθηκαν τον Μάρτιο του 2014 έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013. Μάλιστα, η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Μαρτίου 2014 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου μηνός Μαρτίου από το 2001 μέχρι σήμερα.

Σημαντική επίδραση για τη συνεχιζόμενη αποτύπωση θετικού πρόσημου στις ροές απασχόλησης ασκούν η έκταση της ευελιξίας της εργασίας και η διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης των προσλήψεων για μερική ή εκ περιτροπής εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σύνολο 277.362 προσλήψεων το πρώτο τρίμηνο του 2014, οι 142.767 ήταν για πλήρη απασχόληση και οι 134.595 προσλήψεις για μερική και εκ περιτροπής απασχόληση. Στην ολοκλήρωση ενός χρόνου εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», μέσω του οποίου οι επιχειρήσεις υποβάλλουν πλέον με ψηφιακό τρόπο τις κάθε είδους μεταβολές του προσωπικού τους, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας «την κρίσιμη χρησιμότητα αυτού του καινοτόμου συστήματος».

Από την 1η Μαρτίου 2013 -οπότε και λειτούργησε ουσιαστικά για πρώτη φορά το σύστημα «Εργάνη»- οι εργοδότες έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στις υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ, με το τεκμαρτό όφελος της μείωσης γραφειοκρατίας να ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Κυριότερα, όμως, η ψηφιακή αποτύπωση των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, καθώς και η ικανότητα συλλογής μεγάλου αριθμού δεδομένων της αγοράς εργασίας, ανοίγει μια μεγάλη «βεντάλια» νέων δυνατοτήτων στην άσκηση πολιτικής για την απασχόληση» σημείωσε ο κ. Βρούτσης. «Τόσο για την αξιόπιστη ανίχνευση των τάσεων της αγοράς εργασίας, όσο και για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή