Θετικά τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την «επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

Θετικά τα σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την «επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές»

6' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ελλάδα επιστρέφει!», «εντυπωσιακό γεγονός», «ορόσημο η επιστροφή στις αγορές», «θα υπάρξει ευρεία προσέλκυση επενδυτών», «σαφής ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» είναι μερικές από τις απόψεις που παρουσιάζονται σήμερα από αμερικανικά ΜΜΕ, αναλυτές και οικονομικούς παράγοντες.

Παράλληλα υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για το χρέος και αντιμετώπισης του «τεράστιου προβλήματος» της ανεργίας, επισημαίνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί».

Η κάλυψη της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές είναι ευρεία από ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ιστοσελίδες) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι έπειτα από τέσσερα χρόνια, δύο δάνεια και τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία, η Ελλάδα ετοιμάζεται σήμερα να επιστρέψει στις αγορές μ' ένα πενταετές ομόλογο περίπου 2 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνεται, η συμφωνία αναμένεται να έχει απόδοση ύψους περίπου 5% και αυτό αποτελεί «καλή είδηση για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», αλλά επίσης και μια υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο μια χαλαρή νομισματική πολιτική έχει οδηγήσει τις αποδόσεις ομολόγων.

Το ότι η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές τόσο γρήγορα, μετά την αναδιάρθρωση του 2012 και με χρέος που υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ της, τονίζεται στο δημοσίευμα, είναι ίσως εντυπωσιακό. Ωστόσο οι αγορές έχουν αποδείξει ότι έχουν βραχεία μνήμη όσον αφορά τα εθνικά χρέη. Και το χρέος της Ελλάδας δεν είναι αυτό ακριβώς που φαίνεται: περίπου το 80% του χρέους βρίσκεται σε κρατικά χέρια, ο μέσος χρόνος ωρίμανσης είναι τα 16 χρόνια και το μέσο κόστος χρέους βρίσκεται στο 2,6%, ρεκόρ χαμηλού επιπέδου, όπως επισημαίνει η Citigroup. Επιπρόσθετη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας ενδεχομένως δεν θα επηρεάσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά θα διευκολύνει τη διαδικασία αποπληρωμής και αυτό μειώνει τους κινδύνους για τους ιδιώτες πιστωτές, σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι, ωστόσο, οι επενδυτές ίσως εξακολουθούν να αναρωτιούνται εάν η έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα προσφέρει αρκετά κέρδη συγκριτικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ενώ η ελληνική οικονομία προβλέπεται να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, έχει συρρικνωθεί κατά 25% από το 2008 και η ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5%.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει εντυπωσιακή αντοχή, αλλά οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί». Η καλύτερη επίδοση από τα ελληνικά ομόλογα, ίσως, ανήκει στο παρελθόν, σημειώνεται, καθώς η επιστροφή κέρδους έφθασε σχεδόν το 80% σε 12μηνη βάση, βάσει στοιχείων της Barclays. O γρίφος για τους επενδυτές είναι ότι ενώ σε απόλυτο επίπεδο το κέρδος της νέας συμφωνίας της Ελλάδας μοιάζει ισχνό, προσφέρει ένα «αξιοσημείωτο κίνητρο κέρδους» συγκριτικά με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Γερμανία, καθώς στον κόσμο των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων, απόδοση ύψους 5% παραμένει σπάνια περίπτωση. Με τους «επενδυτές πεινασμένους για κέρδη», η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει περιορισμένα προβλήματα ως προς την πώληση του νέου ομολόγου της, αλλά γι' αυτούς που ανησυχούν ότι η νομισματική πολιτική διαστρεβλώνει τις αγορές ομολόγων, η πιθανή επιτυχία της Αθήνας συνιστά απλώς επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας, όπως υποστηρίζεται.

Σε άλλη σχετική αναφορά στην ίδια εφημερίδα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να πωλήσει ένα νέο ομόλογο και «η ζήτηση φαίνεται ισχυρή» μεταξύ των επενδυτών που είναι έτοιμοι να δουν πέρα από την κρίση χρέους της χώρας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η νέα πώληση αναμένεται να κλείσει σήμερα Πέμπτη, μια ημέρα πριν την προγραμματισμένη άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Μέρκελ στην Αθήνα. Τραπεζίτες που εργάζονται για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δήλωσαν ότι οι επενδυτές σκοπεύουν να διαθέσουν άνω των 11 δισ. ευρώ σε εντολές, ενώ άτομα που γνωρίζουν το θέμα αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει ενδεχομένως 2,5 δισ. ευρώ από την πώληση. Ως ένα βαθμό, συνεχίζουν οι αρθρογράφοι, η κίνηση είναι συμβολική: η Ελλάδα συγκεντρώνει κανονικά άνω του 1 δισ. ευρώ στις δημοπρασίες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που διενεργούνται δύο φορές το μήνα και το μεγάλο μέρος της κρατικής χρηματοδότησης προέρχεται από δάνεια διάσωσης από κράτη-μέλη της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Ωστόσο, διευκρινίζεται, μια επιτυχής πώληση ομολόγων θα είναι ένα μικρό βήμα προς την απεξάρτηση της Ελλάδας από τη δανειακή αυτή βοήθεια. Η βοήθεια από την ευρωζώνη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, αν και ένα σχετικά μικρό τμήμα της στήριξης από το ΔΝΤ θα συνεχιστεί.

Στις χθεσινές πληροφορίες για προεγγραφές 11 δισ. ευρώ και με επιτόκιο μεταξύ 5% και 5,25%, σχετικά με την έκδοση των ελληνικών ομολόγων, αναφέρεται άρθρο στην ιστοσελίδα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, όπου καταγράφονται απόψεις παραγόντων των αγορών. «Η Ελλάδα επιστρέφει!» αναφωνούν οι αναλυτές της Credit Suisse, όπως τονίζεται, μετά από ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας και δύο σχέδια διάσωσης, ενώ έχει πάψει πλέον η όποια συζήτηση για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής στην Mint Partners, δήλωσε ότι οι επιδόσεις του ελληνικού χρέους έως τώρα δείχνουν ότι θα υπάρξει ευρεία προσέλκυση επενδυτών. Η έκδοση ομολόγων αποτελεί σαφή ένδειξη για την επιστροφή της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία μόλις πριν από δύο χρόνια φάνταζε χαμένη υπόθεση. Η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της ύφεσης το 2013, πριν σταθεροποιηθεί και επανέλθει φέτος σε αναπτυξιακή τροχιά. Περισσότερα χρήματα εισήλθαν στην Ελλάδα το 2013 από όσα έφυγαν, για πρώτη φορά από την καταγραφή των στοιχείων, γεγονός αδιανόητο μόλις πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται βεβαίως για μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στον τουρισμό.

Σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του CNBC, η οποία συνεχίζεται, «εάν θα αγοράζατε ελληνικά ομόλογα», η πλειοψηφία απαντά θετικά με ποσοστό 48%, ίσως 12%, και αρνητικά σε ποσοστό 41%. Επίσης, σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα στο CNBC, χαρακτηρίζεται «ορόσημο» η έκδοση ομολόγων από την Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στη «μεγάλη ζήτηση» που καταγράφηκε χθες, αλλά και στο υψηλό χρέος που συνεχίζει να βαρύνει στη χώρα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε άρθρο γνώμης, αναφέρει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα κατόρθωσε να δανεισθεί από τις αγορές με επιτόκιο μόλις 5% είναι ότι τα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, σε αντίθεση με τα παλαιότερα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αναδιαρθρώθηκαν υποχρεωτικά το 2012. Όπως τονίζεται, η έκδοση ομολόγων γίνεται σε μια στιγμή όπου μειώθηκαν αισθητά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την κορύφωση το 2011. Οι αποδόσεις παραμένουν ωστόσο υψηλότερες σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα, δείχνοντας ότι οι επενδυτές ζητούν αποζημίωση για το ρίσκο που έχει ο δανεισμός προς τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Τέλος, σημειώνεται η υψηλή ανεργία της Ελλάδας και το τεράστιο χρέος, το οποίο, με τα σημερινά δεδομένα, θα επανέλθει στα επίπεδα του 2007, το 2025. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ως έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα πρόκειται για δύο «χαμένες δεκαετίες» για μια ανεπτυγμένη χώρα όπως την Ελλάδα, οι οποίες θα μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με τη «μεγάλη ύφεση».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Μπλούμπεργκ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ανέφερε χθες ότι η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από ξένους επενδυτές δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει το στόχο της επιστροφής της στις αγορές. «Η επιτυχής αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τις αγορές, μετά τα τελευταία stress-test, διευκολύνουν το άνοιγμα της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος. Επίσης, υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σήμερα μεταξύ των καλύτερα ανακεφαλαιοποιημένων στην Ευρώπη και αυτό φαίνεται από τη μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω, όσο οι ελληνικές τράπεζες θα διευρύνουν την πρόσβασή τους στις αγορές».

Σε σχόλιο στη «Νιου Γιορκ Τάιμς», με αφορμή τη σημερινή επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, τίθεται το ερώτημα εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει πλέον τερματιστεί. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «όσον αφορά τους επενδυτές, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μοιάζει να έχει μετασχηματιστεί σε μια κρίση για ανάκαμψη από τα μέτρα λιτότητας». Όπως τονίζεται, η κρίση θα διαρκέσει χρόνια, λόγω του ότι τα μεγάλα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν μαζικές περικοπές σε θέσεις εργασίας και υπηρεσίες, οδηγώντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε ρεκόρ ποσοστά ανεργίας. Ακόμη και σήμερα, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το ποσοστό ανεργίας είναι άνω του 25% σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ ανέρχεται σε 13% στην Ιταλία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή