ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«The Times»: Η ανταπόκριση στο ελληνικό ομόλογο μπορεί να σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη

the-times-i-antapokrisi-sto-elliniko-omologo-mporei-na-simatodotei-to-telos-tis-krisis-stin-eyrozoni-2016835

Δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από τη γωνία, αντλώντας 3 δισ. ευρώ», που υπογράφει ο οικονομικός συντάκτης Philip Aldrick, «φιλοξενεί» σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Times», στην ηλεκτρονική της έκδοση, με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι «η σημερινή πώληση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο έφθασε τα 3 δισ. ευρώ, μπορεί και να σηματοδοτεί το τέλος της κρίσης στην ευρωζώνη. Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν κατά αντιστοιχία σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, έπειτα από τις προσφορές ρεκόρ που σημειώθηκαν για την έκδοση του ελληνικού πενταετούς ομολόγου, αγγίζοντας τα 20 δισ ευρώ».

Ο συντάκτης συμπεριλαμβάνει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, ότι «η Ελλάδα έχει καταφέρει, και αυτό αναγνωρίζεται από τους περισσότερους επικριτές φίλους μας και συνεργάτες, ότι επετεύχθη η έξοδος από την κρίση, ή ότι η έξοδος από την κρίση βρίσκεται πολύ κοντά.

Έπειτα από 4 χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια της ισορροπίας και της αποκατάστασης».

Επιπλέον, ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον 550 επενδυτών, μεταξύ των οποίων Bank of America Merrill Lynch, Duetsche Bank, HSBC, Goldman Sachs, Morgan Stanley και JPMorgan, αποτελώντας στιγμή ορόσημο για το μέλλον της ευρωζώνης.

Ο κ. Aldrick, κλείνοντας, σημειώνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται εννέα βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, στο Caa3, σύμφωνα με τον Οίκο Moody’s, τη στιγμή που σύμφωνα με τους Οίκους Standard & Poor’s και Fitch κατατάσσεται μόλις έξι βαθμίδες χαμηλότερα από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης, ήτοι στο B-.

Πηγή: ΑΜΠΕ