Στα ασφαλιστικά ταμεία θα αποστέλλονται οι δηλώσεις ΦΜΥ για διασταυρώσεις

Στα ασφαλιστικά ταμεία θα αποστέλλονται οι δηλώσεις ΦΜΥ για διασταυρώσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για τις δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) θα μπορούν πλέον να παρέχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να γίνονται εκτεταμένες διασταυρώσεις για περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής. Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελέγχων που εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν τα έσοδα και κατ’ επέκταση την οικονομική κατάσταση των Ταμείων.

Ο λόγος για τον οποίο οι φορολογικές υπηρεσίες θα αποστέλλουν τις δηλώσεις ΦΜΥ στα ασφαλιστικά ταμεία είναι ότι πέραν όλων των άλλων στοιχείων περιλαμβάνουν και το ακριβές ύψος των μισθολογικών και άλλων αποδοχών τους. Ετσι, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για να διαπιστώσουν εάν κάποιοι εργοδότες δηλώνουν εικονικά χαμηλότερες αποδοχές στα Ταμεία ώστε να αποφεύγουν τις ασφαλιστικές εισφορές.

Εν τω μεταξύ, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) προκύπτει ότι από τις 20 Μαρτίου μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 32.500 ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις για το οικονομικό έτος 2014 (εισοδήματα 2013). Προς το παρόν, ο αριθμός είναι πολύ μικρός δεδομένου ότι εκτιμάται πως μέχρι να κλείσει το σύστημα (30 Ιουνίου) θα πρέπει να έχουν αποσταλεί συνολικά 5,5 εκατομμύρια δηλώσεις. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαρίσει ότι φέτος δεν θα δώσει κάποια παράταση για την υποβολή των δηλώσεων, καθώς είναι γνωστό από τον Δεκέμβριο ότι το σύστημα θα κλείσει στο τέλος Ιουνίου.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

• Φέτος, για δεύτερη χρονιά, η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι υποχρεωτική για κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος, καθώς και για τους κατοίκους εξωτερικού. Η μοναδική εξαίρεση είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται από τους κληρονόμους για λογαριασμό αποβιωσάντων.

• Για πρώτη φορά εισάγεται η διαδικασία της προσυμπλήρωσης, αφού όλοι όσοι δίνουν βεβαιώσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και για εμπορικές συναλλαγές, υποχρεώθηκαν σε αποστολή στοιχείων που θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα της κάθε δήλωσης.

• Σε περίπτωση ασυμφωνίας των στοιχείων, είναι προτιμότερο να απευθύνεστε για διορθώσεις στους φορείς που σας χορήγησαν τη βεβαίωση. Με αυτόν τον τρόπο η συμφωνία είναι πλήρης και δεν υπάρχει κίνδυνος ελέγχου. Πέρυσι, για πρώτη φορά, οδηγήθηκαν δηλώσεις προς έλεγχο από τις εφορίες με ειδική ειδοποίηση κατά τη διάρκεια της υποβολής. Σε περίπτωση που η δήλωση επιλεγεί για έλεγχο, θα υπάρξει ενημέρωση για το εάν θα πρέπει να σταλούν ταχυδρομικά τα παραστατικά ή αν θα πρέπει να επισκεφθούν οι υπόχρεοι την εφορία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή