Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές το νέο ελληνικό ομόλογο

Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές το νέο ελληνικό ομόλογο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και διαχειριστές κεφαλαίων αγόρασαν σχεδόν τα μισά κεφάλαια από τα 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο μέσω των νέων 5ετών ομολόγων. Πέρα από την επιτυχία της έκδοσης, στο οικονομικό επιτελείο είναι ικανοποιημένοι και από το γεγονός ότι οι επενδυτές που απέκτησαν τα νέα ομόλογα ήταν κυρίως μακροπρόθεσμοι και χωρίς να χρησιμοποιούν «μοχλευμένα» κεφάλαια.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την κατανομή των 3 δισ. ευρώ «το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο, ευρείας βάσης και διαφοροποιημένο», ενώ «η ζήτηση προήλθε από επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (real money investors)». Ειδικότερα, προκύπτουν τα εξής:

1. Κατανομή βάσει επενδυτών:

–  1,47 δισ. ευρώ ή 49% της έκδοσης κατευθύνθηκε σε διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων.

–  990 εκατ. ευρώ ή 33% σε επενδυτές με μόχλευση (hedge funds).

– 420 εκατ. ευρώ ή 14% σε τράπεζες.

– 120 εκατ. ευρώ ή 4% σε ασφαλιστικά Ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.

2. Η γεωγραφική κατανομή των 3 δισ. ευρώ έχει ως εξής:

– 1,41 δισ. ευρώ ή 47% σε επενδυτές με έδρα την Αγγλία.

– 210 εκατ. ευρώ ή 7% σε εγχώριους επενδυτές.

– 930 εκατ. ευρώ ή 31% σε επενδυτές από την υπόλοιπη Ευρώπη.

– 450 εκατ. ευρώ ή 15% σε επενδυτές άλλων χωρών (κυρίως από τις ΗΠΑ).

Εκτός από τους αναδόχους της κοινοπρακτικής έκδοσης που ήταν οι Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley, μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων αγόρασαν και πολλοί άλλοι οίκοι και επενδυτές. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μεταξύ άλλων ήταν η BlackRock (που περιλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκοσμίως διαχειριστές κεφαλαίων με κεφάλαια που ξεπερνούν τα 4 τρισ. δολάρια), η UBS, η Oppenheimer, η Fidelity και η Societe Generale. Αλλωστε, υπενθυμίζεται ότι η ζήτηση ήταν έντονη με περισσότερες από 600 μοναδικές προσφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, η απόδοση του νέου ομολόγου στην αγορά κινούνταν κοντά στα επίπεδα του 4,95% που εκδόθηκε. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς το πρωί το νέο ομόλογο κινούνταν σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα, ενώ από το μεσημέρι και μετά διαπραγματευόταν στην περιοχή του 5-5,1%.

Πάντως, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα νέα ομόλογα αποδεικνύουν «ότι η Ελλάδα ανέκτησε πλέον πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων». Επίσης, θέτουν «ένα μέσο σημείο 5ετίας στην καμπύλη απόδοσης των ελληνικών ομολόγων το οποίο συμπληρώνει την υφιστάμενη καμπύλη απόδοσης, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα και καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση σε επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Οι παράγοντες που άνοιξαν τον δρόμο προς τις αγορές

Τους λόγους για τους οποίους η νέα ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας στέφθηκε με επιτυχία εξηγούν επενδυτικές τράπεζες λίγο μετά την έκδοση, προχωρώντας σε μία πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής στην ελληνική αγορά ομολόγων. Η Citigroup, απαριθμεί πέντε λόγους:

1. Οι επενδυτές «πεινούν» για υψηλές αποδόσεις, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι το επιτόκιο της Γερμανίας βρίσκεται κάτω του 1%.

2. Οταν οι επενδυτές βλέπουν τη ζήτηση να εκτοξεύεται, τότε διπλασιάζουν τις προσφορές τους, προκειμένου να αποκτήσουν αυτό που «δήθεν» θέλουν.

3. Οι νέοι επενδυτές είναι άκρως προστατευμένοι ημερολογιακά.

4. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν επιθυμούν να «τιμωρήσουν» εκ νέου τους ιδιώτες κάτοχους ομολόγων.

5. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «προστατεύει» τους επενδυτές, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της κ. Μ. Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην κινδυνεύσει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της η Nomura εστιάζει την ανάλυσή της σε τρία σημεία.

Πρώτον, εκτιμά πως το ελληνικό 10ετές ομόλογο παραμένει ελκυστικό και η απόδοσή του μπορεί να διαμορφωθεί στο 5,5% και γενικότερα η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων πλέον θα κινηθεί χαμηλότερα.

Δεύτερον, το 5ετές ομόλογο δεν δημιουργεί πρόβλημα «προτεραιότητας» στην αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού Δημοσίου, ενώ χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι λήγει το 2019, δηλαδή πριν από την ωρίμανση των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων.

Τρίτον, και σε ότι αφορά τα κόστη δανεισμού, η Nomura κρίνει ότι η ελληνική πλευρά έχει συμφέρον να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές παρά από το ΔΝΤ. Υπολογίζει, δε, πως μείωση του μέσου επιτοκίου από το 4,1% το 2013, στο 3,1% το 2014 θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Royal Bank of Scotland σε ανάλυσή της αναφέρει ότι η έκδοση του ελληνικού ομολόγου ήταν τεράστια επιτυχία και ότι έχει πολιτικό αντίκτυπο, καθώς αποτελεί παράγοντα μείωσης του πολιτικού ρίσκου. Μάλιστα, εκτιμά πως οι οίκοι αξιολόγησης θα επιταχύνουν τώρα την αναβάθμιση της Ελλάδας και η χώρα θα επιστρέψει σίγουρα στις αγορές ξανά φέτος με στόχο να αντλήσει συνολικά το 2014 το ποσό των 8 δισ. ευρώ.

Θετικά ήταν τα σχόλια και του ξένου Τύπου. «Μετά από χρόνια αγωνιώδους λιτότητας και της μεγαλύτερης αναδιάρθρωσης χρέους στην ιστορία, τα καλά νέα έφτασαν στην Ελλάδα την Τρίτη, όταν οι επενδυτές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην επιστροφή της χώρας στις παγκόσμιες κεφαλαιακές αγορές με τη διάθεση ενός πενταετούς ομολόγου. Η πώληση προσέλκυσε προσφορές άνω των 20 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το επιτόκιο κάτω από το 4,75%, πέρα από κάθε προσδοκία», ανέφερε η εφημερίδα New York Times στο κύριο άρθρο της. Ωστόσο, επισήμαινε ότι «τα δύσκολα δεν τελείωσαν για την Ελλάδα».

Στο ίδιο πλαίσιο και η Wall Street Journal, που σημείωνε ότι η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές χθες, ήταν ένας θρίαμβος πολιτικής. Και εκεί ακριβώς, στην πολιτική, βρίσκεται το μεγαλύτερο ρίσκο για την ανάκαμψη της χώρας, υποστηρίζοντας ότι ακόμα δεν είναι όλα καλά με την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή