Άποψη: Ωθηση στην ανάπτυξη από το εμπόριο με τον Καναδά

Άποψη: Ωθηση στην ανάπτυξη από το εμπόριο με τον Καναδά

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατ’ αρχάς, η συμφωνία περί ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Ε.Ε.) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα στις συμφωνίες διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Η συνολική οικονομική και εμπορική συμφωνία (CETA) προωθεί την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, επενδύσεων και εργατικού δυναμικού. Επίσης, περιλαμβάνει τομείς οικονομικής συνεργασίας που δεν είχαν καλυφθεί ποτέ από προγενέστερες συμφωνίες διεθνών εμπορικών συναλλαγών, όπως η πνευματική ιδιοκτησία και οι κρατικές προμήθειες.

Ως μέλος της Ε.E., η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση ώστε να επωφεληθεί από αυτή την αξιόλογη ευκαιρία που συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας τον 21ο αιώνα. Η συμφωνία CETA μπορεί όντως να προσφέρει στην Ελλάδα τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών της σχέσεων με τον Καναδά και να συντείνει στη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Η νέα παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε τρεις άξονες: την παγκοσμιοποίηση, την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών και την επανάσταση στην τεχνολογία της πληροφορικής και στις επικοινωνίες. Η παγκοσμιοποίηση έχει καταργήσει τα εθνικά σύνορα. Η απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών έχει ενισχύσει την οικονομική ολοκλήρωση. Η επανάσταση στην τεχνολογία της πληροφορικής έχει καταργήσει κάθε γεωγραφικό και χρονικό περιορισμό.

Οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές μπορούν να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα, να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και τεχνογνωσία και να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων για τη στήριξη κοινωνικών προγραμμάτων.

Η Ελλάδα και ο Καναδάς έχουν μακρά και φιλική σχέση συνεργασίας στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και οικονομικό τομέα. Οι Καναδοί, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους μαθαίνουν για την Ελλάδα και το ένδοξο παρελθόν της. Νιώθουν ευγνωμοσύνη που οι δημοκρατικοί θεσμοί τους και οι αρχές της δημοκρατίας γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Επίσης, ο Καναδάς διατηρεί σύγχρονους δεσμούς με την Ελλάδα. Εδώ και γενιές, πολλοί Ελληνες έχουν μεταναστεύσει στον Καναδά. Σήμερα, περισσότεροι από 250.000 Καναδοί ελληνικής καταγωγής ζουν, εργάζονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους στον Καναδά. Οι Ελληνοκαναδοί αποτελούν σημαντική οικονομική γέφυρα και στρατηγικό οικονομικό πλεονέκτημα που συνδέει τις δύο χώρες.

Πιστεύω ότι η συμφωνία CETA δεν θα μπορούσε να συναφθεί σε καλύτερη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η χώρα απομακρύνεται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εθνικής της οικονομίας. Το διεθνές εμπόριο ως πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης είναι αναγνωρισμένος κλάδος της οικονομικής επιστήμης σχεδόν επί δύο αιώνες.

Η οικονομική ευημερία και το βιοτικό επίπεδο του Καναδά είναι αντιστρόφως ανάλογα προς το σχετικά μικρό μέγεθος του πληθυσμού του. Αυτό το εντυπωσιακό επίπεδο οικονομικών επιδόσεων επιτεύχθηκε μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Το μοντέλο οικονομικής πολιτικής του Καναδά συνίσταται στον εξωστρεφή προσανατολισμό μέσω των διεθνών εμπορικών συναλλαγών, αποσκοπώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην εγχώρια οικονομία, στην επίτευξη εσόδων και σε έναν επιταχυνόμενο ρυθμό εθνικής οικονομικής ανάπτυξης.

Εάν ο Καναδάς μπορεί να χρησιμοποιεί τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές για την ενίσχυση της οικονομικής του ευημερίας, το ίδιο μπορεί να πράξει και η Ελλάδα. Ο κατάλογος των προϊόντων μέσω των οποίων η Ελλάδα μπορεί να ωφεληθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA είναι εκτενής και ποικίλος. Περιλαμβάνει πλαστικές ύλες, χημικές ουσίες, εργαλεία, συσκευές, προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, γεωργικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρασιά και οινοπνευματώδη ποτά, κεραμικά και υάλινα σκεύη, καλλυντικά και κοσμήματα. Αυτός είναι ο παραδοσιακός κατάλογος των εξαγωγικών προϊόντων. Επίσης, η εν λόγω εμπορική συμφωνία προσφέρει νέες ευκαιρίες για εμπορικές συναλλαγές σε τομείς όπως η παροχή διεθνών υπηρεσιών, τα προγράμματα πληροφορικής και λογισμικού, ενώ ανοίγει τον δρόμο στις ελληνικές επιχειρήσεις να διεκδικήσουν συμβάσεις από την κυβέρνηση του Καναδά.

Οι Ελληνες επιχειρηματίες, εργολήπτες και εφοπλιστές ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο με μεγάλη επιτυχία εδώ και πολύ καιρό. Είναι ανάγκη να γαλουχήσουμε την επόμενη γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών ώστε να αυξήσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους εμβέλεια. Με αυτόν τον τρόπο, η νέα γενιά Ελλήνων επιχειρηματιών θα έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει στις οικονομικές επιτυχίες της σύγχρονης Ελλάδας.

Το στοιχείο που θα μετατρέψει αυτήν την οικονομική ευκαιρία σε εμπορική επιτυχία έγκειται στο όραμα και την οξυδέρκεια των Ελλήνων επιχειρηματιών και στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών όσον αφορά την ποιότητα και την τιμή.

Εντέλει, οι ελληνικές εξαγωγές θα αποκτήσουν απεριόριστη και προνομιούχα πρόσβαση στην εγχώρια αγορά του Καναδά, μία από τις πλέον προσοδοφόρες καταναλωτικές αγορές στον κόσμο. Η κατάργηση των επαχθών δασμών θα καταστήσει τις ελληνικές εξαγωγές ακόμα πιο ανταγωνιστικές στον Καναδά. Στην πραγματικότητα, η συμφωνία CETA προσφέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα. Επειδή ο Καναδάς είναι μέλος της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), τα ελληνικά προϊόντα θα έχουν πρόσβαση στο σύνολο των αγορών της Βόρειας Αμερικής που περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

Εν ολίγοις, αυτή η εμπορική συμφωνία παρέχει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αξιοποιήσει τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές ως στρατηγικό εργαλείο για την οικονομική της ανάπτυξη – ένα σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης που περιλαμβάνει τη διεύρυνση των εξαγωγών, την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης για νέους άνδρες και γυναίκες, καθώς και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από τον Καναδά.

* Καθηγητής Οικονομικών και υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση στο Πανεπιστήμιο New Brunswick του Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή