Μείωση δαπανών, υστέρηση εσόδων προϋπολογισμού στο α΄ 3μηνο

Μείωση δαπανών, υστέρηση εσόδων προϋπολογισμού στο α΄ 3μηνο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Υψηλότερο του στόχου παραμένει το πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του 2014, παρά την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα ΙανουαρίουΜαρτίου 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 1,56 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 878 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας υπεραπόδοση 687 εκατ. ευρώ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δήλωσε πως «η καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζεται». Μάλιστα, σημείωσε ότι εφόσον επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, θα μπορεί να μειώνεται και η συνολική φορολογική επιβάρυνση. Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος είχε η μεγαλύτερη του προβλεπόμενου περικοπή δαπανών, καθώς και η έλευση περισσότερων κεφαλαίων από την Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού της τάξης των 720 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες επιστροφές φόρων από τις προβλεπόμενες κατά 364 εκατ. ευρώ, καθώς και στην παροχή παράτασης στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων των επιχειρήσεων (περίπου 250 εκατ. ευρώ) που πλέον αναμένεται να καταβληθούν από τον Μάιο και μετά.

Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε χθες πως «αν μάλιστα οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 670 εκατ. ευρώ υψηλότερο και θα διαμορφωνόταν περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ, 43% υψηλότερα».

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των εσόδων: • Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 139 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2014. • Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 720 εκατ. ευρώ ή 6,3% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρων και της παράτασης απόδοσης παρακρατηθέντων φόρων από τις επιχειρήσεις. • Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,7 δισ. ευρώ. Ποσό που είναι περίπου 441 εκατ. ευρώ ή 4,3% λιγότερα έναντι του στόχου. • Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. • Τα έσοδα του ΠΔΕ ξεπέρασαν ελαφρώς τα 2 δισ. ευρώ και ήταν περισσότερα κατά 859 εκατ. ευρώ από ότι προβλεπόταν ότι θα εισπραχθούν. Στο σκέλος των δαπανών: • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,1 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,2 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 845 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 717 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. • Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το υπουργείο Οικονομικών διέθεσε 81 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί πέρυσι στο ίδιο διάστημα, ενώ μόνο τον Μάρτιο του 2014 διατέθηκαν 24 εκατ. ευρώ αντί 58 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή