Τα 4 βήματα για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές το 2016

Τα 4 βήματα για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές το 2016

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Η επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου δημιούργησε νέα δεδομένα στην ελληνική αγορά ομολόγων και στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η συζήτηση για τη νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους εντός του καλοκαιριού, η Ελλάδα θα καταφέρει να εξέλθει της κρίσης χρέους.

Προς το παρόν, οι επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Είναι ξεκάθαρο ότι ο δρόμος που έχει να διανύσει η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει και αυτό είναι κάτι που το έχουν επισημάνει τόσο ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αυτό το γνωρίζουν και οι επενδυτές. Ωστόσο, όλοι παραδέχονται πλέον ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται υπό έλεγχο και δεν κινδυνεύουν με νέο εκτροχιασμό, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και η χώρα έχει ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Γι’ αυτό και η απόδοση των νέων 5ετών ομολόγων βρίσκεται σήμερα σε χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο που είχαν την ημέρα έκδοσης. Ομως, τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να ρίξουν κι άλλο τις αποδόσεις και να επιτρέψουν την πλήρη επιστροφή της χώρας στις αγορές, που προγραμματίζεται να γίνει σταδιακά από το 2016. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος και να παραμείνει «ζεστό» το ενδιαφέρον των επενδυτών, υπάρχουν ακόμα βήματα που θα πρέπει να διανύσει η Ελλάδα, τα οποία αφορούν τόσο σε πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη, όσο και σε δράσεις που θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών:

• Νέα ρύθμιση του χρέους. Ανεπίσημα το θέμα τέθηκε στο Euroworking Group αυτής της εβδομάδας, ενώ επισήμως θα τεθεί και στο Eurogroup της 5ης Μαΐου από τον κ. Στουρνάρα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει και το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία, καθώς χρέος και ανάπτυξη είναι οι δύο μεγάλοι στόχοι από εδώ και στο εξής.

Για το χρέος η ελληνική πλευρά έχει δύο βασικά αιτήματα:

– Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων (διμερών και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης) στα 50 έτη από 20 που είναι σήμερα για τα διμερή δάνεια (GLF) που διατέθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου και από 30 χρόνια που είναι η περίοδος αποπληρωμής για τα δάνεια από τον EFSF. Μία τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα μειώσει κατά 6-7 δισ. ευρώ τις ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, έχοντας διπλό όφελος. Πρώτον, οι προϋπολογισμοί των επόμενων 30 ετών θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμοι, λόγω των μειωμένων αναγκών για χρεολύσια. Δεύτερον, οι επενδυτές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για να επενδύσουν σε έναν «ασφαλή» προϋπολογισμό απ’ ό,τι σε έναν προϋπολογισμό με μεγάλα βάρη, που θα είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορεί να τα εξυπηρετήσει.

– Να μετατραπούν σε σταθερά τα σημερινά χαμηλά κυμαινόμενα επιτόκια δανεισμού των GLF δανείων (κυμαίνονται στο 0,8%). Δεδομένου ότι τα επιτόκια αυτά θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί ή και θα τριπλασιαστεί το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων δανείων και ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 500 εκατ. ευρώ ή 1 δισ. ευρώ σε τόκους. Εάν τα σημερινά επιτόκια μετατραπούν σε σταθερά κοντά στο 1% για τα επόμενα 50 χρόνια ή τουλάχιστον για τα επόμενα 15 χρόνια, τότε η Ελλάδα θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από τις μελλοντικές δαπάνες της για τόκους και οι επενδυτές θα αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια για την ελληνική οικονομία.

• Ανταλλαγή εντόκων γραμματίων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες με νέα 5ετή ομόλογα. Για τον σκοπό αυτό ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ανοίξει και πάλι το νέο 5ετές ομόλογο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ανταλλάξουν μέρος των εντόκων γραμματίων που έχουν. Ετσι, εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η θέση των ελληνικών τραπεζών (σήμερα κατέχουν 15 δισ. ευρώ εντόκων γραμματίων), ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η εμπορευσιμότητα των νέων 5ετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, κρατώντας ζωηρό το ενδιαφέρον των επενδυτών.

• Ομαδοποίηση των 20 ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά σε 4 ή 5 νέους τίτλους. Μετά το PSI η Ελλάδα εξέδωσε 20 ομόλογα που λήγουν κάθε χρόνο από το 2022 έως το 2042. Πράγμα το οποίο δεν διευκολύνει την αγορά και πώλησή τους. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι εάν οι τίτλοι γίνουν 5 από 20, τότε θα είναι πιο εύκολο να υπάρξουν κινήσεις που θα τονώσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.

• Νέες εκδόσεις ομολόγων. Στο προσκήνιο βρίσκεται αρχικά η έκδοση νέων 18μηνων εντόκων γραμματίων, ενώ δεν έχει αποκλειστεί (εάν όλα κυλήσουν ομαλά) και η έκδοση νέου ομολόγου 10ετούς διάρκειας. Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την επαφή με τους επενδυτές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η έκδοση των 5ετών ομολόγων θα είναι μία παρένθεση και όχι η απαρχή της επιστροφής της χώρας στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή