Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν οι πρώην ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια»

Την απόφαση του ΣτΕ αναμένουν οι πρώην ασφαλισμένοι της «Ασπίς Πρόνοια»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που θα κρίνει την προσφυγή ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια κατά του ελληνικού Δημοσίου για πλημμελή εποπτεία στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την τύχη της υπόθεσης, που εκκρεμεί εδώ και πέντε χρόνια. Η προσφυγή των ασφαλισμένων έχει ήδη συζητηθεί και η απόφαση αναμένεται εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο. Ενδεχόμενη ικανοποίηση των ασφαλισμένων από το ΣτΕ, αλλάζει τα δεδομένα για όσους έχουν απαιτήσεις από ασφαλιστήρια ζωής και έχουν προσφύγει δικαστικά, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 14.000 περίπου σε σύνολο 200.000 που έχουν απαιτήσεις μετά το κλείσιμο της εταιρείας.

Την ίδια στιγμή, με παράλληλες διαδικασίες, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά την κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει τη μερική ικανοποίηση των ασφαλισμένων, που έχουν μικρές διεκδικήσεις από ασφαλιστήρια συμβόλαια έως 5.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους σε ποσοστό που φθάνει έως 70%. Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύεται ότι το νομοσχέδιο έχει πάρει την τελική του μορφή και απαιτεί μόνο νομοπαρασκευαστικές βελτιώσεις, τοποθετώντας πάντως τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές. Ο χρόνος, πάντως, μετρά πλέον αντίστροφα, καθώς στα τέλη του χρόνου παραγράφεται το δικαίωμα όσων έχουν απαιτήσεις να προσφύγουν κατά του Δημοσίου για αδικήματα που προκύπτουν από την πλημμελή εποπτεία της Ασπίς Πρόνοια, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Εκτοτε και υπό την αίρεση ότι ο νέος νόμος δεν θα έχει περάσει από τη Βουλή, οι 200.000 ασφαλισμένοι της εταιρείας θα είναι ουσιαστικά στον «αέρα», καθώς δύο νόμοι που ψηφίστηκαν για την ικανοποίησή τους μέσω του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, παραμένουν ανεφάρμοστοι, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων του Εγγυητικού.

Ο νέος νόμος που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπει τη μερική, αλλά άμεση ικανοποίηση όσων είχαν ασφαλιστήρια μικρής αξίας έως 5.000 ευρώ, αφού προηγουμένως αποδεχθούν «κούρεμα» της διεκδίκησής τους κατά 70% περίπου. Με τον τρόπο αυτό προβλέπεται να ικανοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων, σε ποσοστό που φτάνει το 90% περίπου. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι με μεγάλες διεκδικήσεις θα καταστούν μεριδιούχοι του Ταμείου που θα δημιουργηθεί με εισφορά την ακίνητη περιουσία της Ασπίς Πρόνοια, η διαχείριση της οποίας θα ανατεθεί σε ειδικό διαχειριστή, που θα επιδιώξει την αξιοποίησή της σε βάθος χρόνου. Μικρότερο της τάξης του 50% είναι σύμφωνα με πληροφορίες το «κούρεμα» που θα υποστούν οι ασφαλισμένοι της Commercial Value, η οποία ήταν θυγατρική του ομίλου της Ασπίς Πρόνοια και έκλεισε μερικούς μήνες αργότερα. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι προβλέπεται να αποζημιωθούν στο σύνολό τους και όχι με βάση το ύψος της διεκδίκησής τους, αρκεί να αποδεχθούν το «κούρεμα» της αποζημίωσής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή