Οι εκλογές πέρασαν, οι ξένοι επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο

Οι εκλογές πέρασαν, οι ξένοι επέστρεψαν στο Χρηματιστήριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απομάκρυνση των πρόωρων εθνικών εκλογών ανακούφισε τις εγχώριες αγορές μετοχών και ομολόγων. Είναι αξιοσημείωτο ότι την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στις 465 μονάδες βάσης από τις 500 που είχε κλείσει στην τελευταία συνεδρίαση πριν από τις ευρωεκλογές. Ταυτόχρονα το Χρηματιστήριο Αθηνών έως και μεσοβδόμαδα κατέγραφε ένα σερί 7 ανοδικών συνεδριάσεων που μεταφράζεται σε αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 11,308 δισ. Τα ξένα χαρτοφυλάκια, με έδρα Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Λευκωσία, επέστρεψαν σε ελληνικές θέσεις που είχαν εγκαταλείψει στις αρχές Μαΐου, αφού αντιλήφθηκαν ότι δεν προκαλείται αποσταθεροποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ της περασμένης Κυριακής και συνεπώς η κυβέρνηση έχει τουλάχιστον ένα καθαρό πολιτικό χρόνο 6 μηνών.

Ραντεβού στη Νέα Υόρκη

Τα εγχώρια χαρτοφυλάκια προετοιμάζονται για το επενδυτικό ραντεβού στις 11 και 12 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη. Εκεί 26 εισηγμένες θα συναντηθούν με funds που διαχειρίζονται πάνω από 4,5 τρισ. δολάρια. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τα μεγάλα funds, που κινούνται στην ελληνική αγορά, θα αναμένουν σαφέστερες ενδείξεις όσον αφορά τις «διορθωτικές» κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης, σχετικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής. Η προοπτική ενός σαρωτικού ανασχηματισμού είναι μία ακόμη παράμετρος που θα συντηρήσει την αβεβαιότητα, αναγκάζοντας πολλούς διαχειριστές χαρτοφυλακίων να τηρούν στάση αναμονής.

Η «Παντελάκης Χρηματιστηριακή» αποτιμά θετικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτό δίνει περισσότερο χώρο αναπνοής στην κυβέρνηση, ενώ θεωρεί ότι δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίζεται η σταθερότητα του συνασπισμού. Η «Πειραιώς Χρηματιστηριακή» αναμένει ότι η αγορά θα κινηθεί σε θετικό έδαφος, καθώς φαίνεται ότι τα αποτελέσματα των εκλογών της Ε.Ε. αφαιρούν τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο των εθνικών εκλογών. Η «Εθνική Χρηματιστηριακή» τονίζει ότι το πολιτικό ρίσκο αποφεύγεται για τους επόμενους 6 μήνες, όμως η αγορά περιμένει μια πιο ενεργητική κυβέρνηση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων και υπάρχει περιθώριο ανόδου για τις ελληνικές μετοχές.

Απομακρύνονται οι πρόωρες εκλογές

Για την Επενδυτική Τράπεζα, η κυβέρνηση συνασπισμού αθροιστικά βρίσκεται πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα προκαλέσει πρόωρες εθνικές εκλογές, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης και ενδεχομένως σε καθυστερήσεις στην εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, η «Eurobank Χρηματιστηριακή», σε έκθεσή της, τονίζει ότι η αγορά βρίσκεται 13,5% χαμηλότερα τις τελευταίες 7 εβδομάδες, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το rebalancing (αναθεώρηση) στους δείκτες MSCI και FTSE και η απορρόφηση ρευστότητας από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και η ανησυχία για το πολιτικό ρίσκο. Με τα πρώτα (rebalancing και ΑΜΚ) να έχουν ολοκληρώσει τη διαδρομή τους κατά πολύ, το εκλογικό αποτέλεσμα καθησυχάζει την αγορά όσον αφορά το θέμα της πολιτικής αστάθειας για την ώρα. Συνεπώς, η Χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η αγορά θα αρχίσει να επικεντρώνεται στην επόμενη σειρά θετικών καταλυτών, όπως η μείωση του χρέους και η ανάκτηση του ΑΕΠ.

Παράλληλα την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου 2014 για τις 237 εισηγμένες. Μπορεί να περιορίστηκαν οι ζημιές σε σχέση με την εικόνα της αντίστοιχης περιόδου του 2013, ωστόσο οι επιχειρήσεις θα χρειασθούν ακόμη πολλά τρίμηνα για να ξεφύγουν από το ζημιογόνο περιβάλλον των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή