Πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Πρόσθετα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι τράπεζες πιθανότατα θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το «κύμα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, διατυπώνει το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, από το πρόσφατο stress test που διενήργησε η ΤτΕ προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες ύψους 6,4 δισ. ευρώ με βάση το βασικό σενάριο και ανάγκες 9,4 δισ. ευρώ με βάση το δυσμενές σενάριο. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος τα ποσά αυτά τελικά να διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα λόγω μεγαλύτερων απωλειών από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την επιδείνωση της πιστωτικής κουλτούρας. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα μπορούσαν με βάση το δυσμενές σενάριο να προκύψουν πρόσθετες απώλειες λόγω πιστωτικού κινδύνου ύψους 4 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 2 δισ. ευρώ είναι πιθανό να προκύψουν από τον τομέα της στεγαστικής πίστης.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αντιμετώπιση του υπερδανεισμού πρέπει να γίνει με πιο δραστικό τρόπο, προκρίνοντας μια εμπροσθοβαρή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και παράλληλα θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την υποστήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τη μεγέθυνση της οικονομίας για την αντιμετώπιση του υπερδανεισμού, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες καθυστερήσεων παγκοσμίως, η οικονομία παραμένει μη ανταγωνιστική, ενώ για την προσαρμογή των τιμών θα χρειαστεί χρόνος. Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η διαχείριση των επισφαλειών μπορεί να απαιτήσει πολλά χρόνια, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι τράπεζες να αποκομίσουν ολιγοπωλιακά κέρδη λόγω υψηλών περιθωριακών επιτοκίων και προμηθειών, στερώντας από την οικονομία πολύτιμους πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή