Στο Δημόσιο 36,8 εκατ. από τις… ξεχασμένες τραπεζικές καταθέσεις

Στο Δημόσιο 36,8 εκατ. από τις… ξεχασμένες τραπεζικές καταθέσεις

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιοποίηση των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών προς όφελος των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ξεκινάει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το Δημόσιο είχε δεσμεύσει ως κρατικά έσοδα από τους αδρανείς λογαριασμούς ποσό 36,8 εκατ. ευρώ έως την 31η Μαΐου 2014.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, μέχρι το τέλος Μαΐου είχαν εισρεύσει στο κράτος από τους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς 36,8 εκατ. ευρώ και ειδικότερα:

1. Από την Alpha Bank ποσό 27,3 εκατ. ευρώ.

2. Από τη Eurobank 6 εκατ. ευρώ.

3. Από τη Citibank 1,2 εκατ. ευρώ.

4. Από την Εθνική Τράπεζα 1,1 εκατ. ευρώ.

5. Από την Τράπεζα Πειραιώς 363,2 χιλ. ευρώ.

6. Από την Τράπεζα Αττικής 361,6 χιλ. ευρώ.

7. Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 199,4 χιλ. ευρώ.

8. Από την HSBC 175 χιλ. ευρώ.

9. Από την Βank of America 30,2 χιλ. ευρώ και

10. Από τη Γενική Τράπεζα 2,4 χιλ. ευρώ.

Βάσει του νέου νόμου που ψηφίστηκε το 2013 για το καθεστώς που θα διέπει τους αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς (καμία κίνηση για 20 χρόνια), οι πόροι, οι οποίοι θα εισρέουν στο Δημόσιο, θα διατίθενται για την κάλυψη αναγκών του, με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Και κυρίως για την Υγεία και την Παιδεία.

Επίσης, με τον ίδιο νόμο έχει ρυθμιστεί η διαδικασία χρήσης και απόδοσης από τις τράπεζες των κεφαλαίων που προέρχονται από τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς στο Δημόσιο, μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του.

Παράλληλα, προβλέπεται ότι κάθε χρόνο θα υπάρχει σχετική ενημέρωση της Βουλής από το υπουργείο Οικονομικών για το ύψος των σχετικών κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή