Στο 0,4% αναθεωρεί την ελληνική ανάπτυξη η Moody’s

Στο 0,4% αναθεωρεί την ελληνική ανάπτυξη η Moody’s

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προπομπός αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας εκλαμβάνεται από αναλυτές της αγοράς και αρμόδια στελέχη η χθεσινή έκθεση του οίκου Moody’s, στην οποία αναδεικνύονται οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό τοπίο και στον τραπεζικό κλάδο.

Ο οίκος αναθεωρεί στο 0,4% από 0% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και θεωρεί θετικό ως προς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας (credit positive) το γεγονός ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ, έναντι 208 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Παράλληλα, η Moody’s χαρακτηρίζει credit positive και το γεγονός ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος μειώθηκε τον Μάιο στα 50,7 δισ. ευρώ – κατά 18,2% σε σχέση με τον Απρίλιο και κατά 40,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την 1η Αυγούστου. Ο λόγος για τον οποίο ο οίκος αποφάσισε να χαρακτηρίσει credit positive τις δημοσιονομικές εξελίξεις αυτή τη χρονική στιγμή, είναι επειδή η καλύτερη απόδοση σε σχέση με τους στόχους καταγράφηκε παρά το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον, εν μέσω της διεξαγωγής των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως εξηγούν οι αναλυτές της. Μάλιστα, σημειώνουν πως η υπεραπόδοση έρχεται ως αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και του ελέγχου των δαπανών

Επίσης, σημαντικός παράγοντας στην απόφαση του οίκου ήταν και η ανάκαμψη της οικονομίας έπειτα από έξι χρόνια σοβαρής οικονομικής συρρίκνωσης. Επιπλέον, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, ο οίκος εκτιμά πως θα υπάρξει φέτος θετική συμβολή στην ανάπτυξη από τις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε. και της επανεκκίνησης των μεγάλων οδικών έργων. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, η Moody’s επισημαίνει πως η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου αμβλύνουν τις πιέσεις που δέχονταν σε επίπεδο χρηματοδότησης και ρευστότητας.

Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι η αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων θα είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα οι ελληνικές τράπεζες να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητά τους προκειμένου να επιτύχουν μια βιώσιμη ανάπτυξη των καταθέσεων και να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα, ενώ επισημαίνει και την αρνητική επίπτωση για το συνολικό τραπεζικό σύστημα που επιφέρουν τα υψηλά επισφαλή δάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή