Η Ελλάδα έχει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τον μέσο όρο της Ευρώπης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι από τη στιγμή που η «αφανής» οικονομία ενταχθεί στην επίσημη οικονομία και με τον τρόπο αυτό επιτευχθεί η φορολόγησή της, τότε θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση της γενικής φορολογικής επιβάρυνσης.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 13ο συνέδριο οικονομικών διευθυντών της KPMG, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα 8 βήματα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης από το 2014 και έπειτα. Βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής πρέπει να είναι:
1. Η ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του.
2. Η διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.
3. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.
«Ηδη, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί πλέον των 200.000 την τελευταία τετραετία, ενώ η ετήσια μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.
4. Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης, όπου κατά τον κ. Σταϊκούρα «υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν».
5. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.
6. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.
7. Η αύξηση των επενδύσεων –ειδικότερα των άμεσων ξένων επενδύσεων– και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα.
8. Η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η Ευρωζώνη θα πρέπει σύντομα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές και ισοδύναμοι τρόποι.