Σταϊκούρας: Πάταξη της φοροδιαφυγής για μείωση φόρων

Σταϊκούρας: Πάταξη της φοροδιαφυγής για μείωση φόρων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τον μέσο όρο της Ευρώπης τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρας. Μάλιστα, ανέφερε ότι από τη στιγμή που η «αφανής» οικονομία ενταχθεί στην επίσημη οικονομία και με τον τρόπο αυτό επιτευχθεί η φορολόγησή της, τότε θα δοθεί η δυνατότητα για μείωση της γενικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο 13ο συνέδριο οικονομικών διευθυντών της KPMG, ο κ. Σταϊκούρας παρουσίασε τα 8 βήματα για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης από το 2014 και έπειτα. Βασικοί άξονες αυτής της στρατηγικής πρέπει να είναι:

1. Η ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της, επιτυγχάνοντας τη φορολόγησή του.

2. Η διασφάλιση της εφαρμογής των κανόνων και πρακτικών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και πειθαρχίας.

3. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους, με την επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης.

«Ηδη, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων έχει μειωθεί πλέον των 200.000 την τελευταία τετραετία, ενώ η ετήσια μισθολογική δαπάνη έχει περιοριστεί κατά περισσότερο από 8 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

4. Η καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και απάτης, όπου κατά τον κ. Σταϊκούρα «υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν».

5. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.

6. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών.

7. Η αύξηση των επενδύσεων –ειδικότερα των άμεσων ξένων επενδύσεων– και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα.

8. Η περαιτέρω ενίσχυση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η Ευρωζώνη θα πρέπει σύντομα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις, εφικτές τεχνικές και ισοδύναμοι τρόποι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή